På femårsdagen for den udskældte dagpengereform bebuder Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der har stået fadder til reformen, at der er brug for flere penge til området.
– Man må finde pengene til det nye system, siger han til Jyllands-Posten.
I pinsen 2010 aftalte Dansk Folkeparti og VK-regeringen den reform, der har fået mere end 50.000 til at falde ud af systemet. Reformen har også givet Socialdemokraterne store problemer, og emnet forventes at blive helt centralt i den forestående valgkamp.
Med sin erklæring om flere penge udfordrer Thulesen Dahl direkte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der kategorisk har afvist at bruge flere penge på at forbedre systemet.
– Socialdemokraterne kunne jo gå sammen med os om at forbedre systemet før valget, og så måtte De Radikale tage pejling af, at hvis de vil sidde i SR-regering igen efter valget, så er det afgørende for Socialdemokraterne, at det her bliver løst.
– På den måde kan vi jo gøre noget sammen, hvis hun vil, siger Kristian Thulesen Dahl.
Venstre vil heller ikke bruge flere penge. Men det kommer partiet til, hvis det står til DF’s leder, som vil forbedre systemet på flere områder og samtidig kalder det sin “grundlæggende præmis,” at ingen må få det dårligere.
Thulesen Dahl ønsker blandt andet en kortere genoptjeningsperiode, før man igen har ret til at modtage dagpenge.
Reglen om genoptjening blev i forbindelse med reformen i 2010 forlænget til 52 ugers arbejde fra før 26 uger. Selve dagpengeperioden blev sat ned fra fire til to år.
Hvordan DF vil finansiere forbedringer af dagpengesystemet, vil partiet først redegøre for, når det kender dagpengekommissionens beregninger, der bliver offentliggjort i september.
– Det er, som det plejer at være med Dansk Folkeparti. Pengene sidder vældig løst. Men når man spørger, hvordan det skal finansieres, har de ingen svar, siger Maja Panduro, politisk ordfører for Socialdemokraterne, til Jyllands-Posten.
/ritzau/