Civile lider under IS-fremmarch i Syrien


    Civilbefolkningen i Syrien udsættes for enorme lidelser som følge af Islamisk Stats offensiv i den seneste tid, siger FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    De yderliggående islamisters greb om landet bliver stadigt stærkere, og mange syrere er fanget af kampene – blandt andet ved oldtidsbyen Palmyra, som Islamisk Stat har vundet kontrol over i de seneste døgn.

    – Der er ingen varme, ingen elektricitet, ingen beskyttelse og mange har ingen mulighed for at flytte sig fra det sted, hvor de er. Men vi ved, at tusindvis er flygtet til omkringliggende byer i en radius på 40-70 kilometer, inden IS indtog Palmyra, siger Firas al-Khateeb fra UNHCR til det svenske nyhedsbureau TT.

    – Omkring 10 millioner mennesker i Syrien har brug for hjælp til at klare deres mest basale behov, siger Khateeb.

    Islamisk Stat dominerer provinserne Deir al-Zor og Raqqa og er stærkt til stede i Hasakeh, Aleppo, Homs og Hama. Gruppen har også kontrol over store områder i den østlige del af landet, som har mindre strategisk betydning.

    Islamisk Stat (IS) kontrollerer over 50 procent af Syriens territorium, efter at gruppen har indtaget Palmyra, sagde overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder tidligere på ugen.

    Frankrigs præsident, François Hollande, bad fredag om en forstærket indsats mod den ekstremt voldelige bevægelse.

    Præsident Barack Obamas strategi i Irak og Syrien har ikke hindret Islamisk Stat i at indtage den irakiske by Ramadi, men den amerikanske leder synes ikke at være indstillet på at ændre kurs til trods for, at ekstremisterne vinder terræn.

    – Jeg tror ikke på, at vi er ved at tabe, siger den amerikanske præsident i et interview med The Atlantic.

    Obama siger, at det ikke er et spørgsmål om at sende amerikanske landstyrker eller ej, men om at finde “effektive partnere”, som kan nedkæmpe de sunnimuslimske ekstremister i Irak og Syrien.

    Men selv i Obamas egen administration opfattes Ramadis fald i Irak som et nederlag for såvel den irakiske regering som for den amerikansk-ledede koalition, som siden sidste år har støttet Bagdads kamp mod IS med over 4000 luftangreb.

    /ritzau/AFP