Mens kriminaliteten blandt unge er stærkt faldende, præsenterer regeringen onsdag en strategi for at bekæmpe ungdomskriminalitet.
Et af de 11 forslag i udspillet er at tilbyde unge mellem 13-17 år fritidsjob, der potentielt kan holde dem væk fra kriminalitet.
– Vi ved, at fritidsjob øger sandsynligheden for, at unge tager en uddannelse og kommer i beskæftigelse senere i livet.
– Fritidsjob kan give de unge et øget kendskab til arbejdsmarkedet og sociale netværk, der kan være adgangsgivende til fremtidige job, hedder det i udspillet.
Problemet er, at det i dag er svært for mange kriminalitetstruede børn og unge at finde et fritidsjob, mener regeringen.
– Der er virksomheder, som måske gerne vil gøre en indsats lokalt, men ikke har tradition for at gøre brug af unge i fritidsjob.
– Derfor er der behov for at understøtte og facilitere oprettelse og formidling af fritidsjob målrettet denne gruppe af børn og unge, hedder det i udspillet.
Regeringen lægger op til at understøtte et samarbejde mellem erhvervsorganisationer, lokale virksomheder og kommuner om at tilbyde fritidsjob til de unge.
På lokalt plan bliver der oprettet en fritidsjobformidling rettet mod unge, der har brug for hjælp til at formulere en ansøgning.
Derudover bliver der blandt andet etableret en pulje, hvor små og mellemstore virksomheder, der ikke har erfaring med at ansætte fritidsjobbere, kan søge støttemidler til ansættelse af kriminalitetstruede unge under 18 år.
Regeringens udspil kommer på et tidspunkt, hvor ungdomskriminalitet er faldet uafbrudt i otte år. Fra 2006 til 2014 er antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige halveret, oplyser regeringen i udspillet.
Kriminaliteten blandt børn og unge er således faldet fra knap 25.300 sigtelser og mistanker for straffelovsovertrædelser i 2006 til godt 12.800 i 2014.
/ritzau/