Rasmus Helveg: Valget står mellem grøn eller sort blok


    Glem alt om rød og blå blok. Ved det kommende folketingsvalg skal vælgerne beslutte, om de vil støtte grøn blok eller sort blok.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Sådan lyder det fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

    Han beskylder Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at svigte kampen mod klimaændringerne og sætte tusinder af danske arbejdspladser og en voksende grøn milliardeksport på spil.

    Det hævdes ofte i debatten, at der ikke er stor politisk forskel på rød og blå blok. Intet kunne være mere forkert, mener Rasmus Helveg og peger på sit eget område.

    – Venstre har meddelt, at de ikke længere vil forfølge de mål, statsminister Anders Fogh Rasmussen satte i 2008 om at gøre Danmark frit af fossile brændsler, men at de vil gøre det på en anden måde.

    – Det opfatter jeg som at kappe ankertovet. Man risikerer en ny regering bestående af et svagt Venstre, der ikke længere er forankret i mål, drevet af et stærkt Dansk Folkeparti, der slet ikke deler visionen om et fossilfrit Danmark, siger Rasmus Helveg til Ritzau.

    DF’s ordfører, Mikkel Dencker, mener eksempelvis, at Danmark kan nøjes med en enkelt havvindmølle til demonstrationsbrug. Danmark behøver heller ikke at tage højde for, om en energikilde udleder drivhusgassen CO2, siger Dencker til magasinet EnergiWatch.

    Liberal Alliance vil trække i samme retning som DF, da partiet decideret ikke anerkender den globale opvarmning som menneskeskabt, påpeger Rasmus Helveg.

    I 2013 eksporterede Danmark grøn energiteknologi for 38 milliarder kroner – en stigning på næsten 18 procent på bare ét år.

    Men med de tre borgerlige partiers fodslæberi på energiområdet er Danmark i fare for at miste den grønne førerposition, hvis oppositionen vinder valget, forudser ministeren.

    Rasmus Helveg opfatter De Konservative som mere grønt ansvarlige end de andre borgerlige partier – K støtter for eksempel målet i regeringens klimalov om 40 procents CO2-reduktion i 2020.

    Venstres nye holdning rækker kun til de cirka 33 procents nedskæring, der følger af energiaftalen fra 2012. Forskellen på de to tal er blandt andet investeringer for at kanalisere vindmøllestrøm ind i opvarmning via store varmepumper, påpeger Helveg.

    – Vi har kun det tekniske forspring til låns, så længe vi vil slås for det. Andre lande som Kina står på spring for at indtage det marked, Danmark nu har en pæn del af, siger ministeren.

    /ritzau/