Tanken om at lempe og stramme dagpengereglerne i takt med ledigheden har fra flere sider været set som en elegant vej ud af den dybe politiske uenighed om dagpengesystemet, men den er nu endegyldigt forkastet af regeringens dagpengekommission.
Det erfarer Jyllands-Posten fra kilder i og omkring kommissionen.
Blandt andet har de økonomiske vismænd foreslået et såkaldt konjunkturafhængigt dagpengesystem, men dagpengekommissionen har efter indledende overvejelser besluttet ikke at forfølge den model yderligere.
Dermed er der ingen vej uden om politisk stillingtagen til de ubehagelige spørgsmål om dagpengeperiodens længde og regler for genoptjening af dagpengeret, fastslår professor i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet Henning Jørgensen.
– Så har vi balladen. Der kommer ikke den nemme, teknokratiske smutvej ud af det hele, som nogle måske havde håbet på, siger Henning Jørgensen til Jyllands-Posten.
Han forstår dog godt beslutningen, fordi det kan være svært at afgøre, hvornår ledigheden er for høj eller for lav.
FOA-formand Dennis Kristensen græder tørre tårer over, at den konjunkturafhængige model er ude, og han forklarer det med mistillid til Christiansborg.
– Tanken lyder besnærende, men det afhænger i sidste ende af, om folk tør stole på Christiansborg og på, at dagpengereglerne rent faktisk vil blive lempet i krisetider, eller der vil komme alle mulige undskyldninger om underskud og nødvendighedens politik, siger han til Jyllands-Posten.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) afventer kommissionens endelige anbefalinger til september, før regeringen kommer med nyt på området.
Ud over beslutningen at droppe det konjunkturafhængige system er kommissionen også enig om at opgive tanken om i fremtiden at lade a-kasse-medlemskab være obligatorisk, skriver Jyllands-Posten.
/ritzau/