Regeringen tilbydes partistøtte-aftale uden om Venstre


    Regeringen åbner onsdag forhandlingerne om nye partistøtte-regler. Enhedslisten er de første i møderækken, og på dagsordenen er blandt andet et ekspertudvalgs oplæg til, hvordan man kan ændre reglerne om partistøtte.

    Udvalgets forslag peger på en række områder, hvor partierne og de enkelte kandidater i højere grad end i dag skal oplyse, hvem der støtter dem og med hvor meget.

    Derudover foreslår udvalget, at private bidrag modregnes i den offentlige støtte, som partierne får.

    Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at udvalgets oplæg er et godt udgangspunkt for den videre forhandling.

    – Demokrati handler ikke kun om at sætte et kryds hvert fjerde år. Det handler om at sætte et kvalificeret kryds. Det kan man altså kun gøre, hvis man som vælger ved, hvilke økonomiske særinteresser, der gemmer sig bag politikerne.

    De borgerlige partier er mindre tilfredse med udvalgets udspil, som de mener overser, at fagbevægelsen gennem kampagner og på anden vis indirekte støtter venstrefløjen økonomisk.

    – Der findes samarbejder mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne, hvor man opkøber udendørsreklamer, som bruges af fagbevægelsen til daglig, og af Socialdemokraterne, når der er valg, mener Dansk Folkeparti gruppeformand, Peter Skaarup.

    – Det giver en konkurrencefordel for Socialdemokraterne, fordi reklamepladsen bliver dyrere, når der først er udskrevet valg.

    Hos Enhedslisten håber man, at regeringen vil forhandle en aftale i hus uden om særligt Venstre.

    – Derfor sender vi også en kraftigt opfordring til regeringen om ikke at lade Venstre spænde ben for mere åbenhed, siger Pernille Skipper.

    – Vi håber, at de øvrige borgerlige partier er parate til at tage det demokratiske ansvar på sig, så vi kan få skabt den åbenhed om pengestrømmene i dansk politik, som vælgerne har krav på. Ellers er vi klar til at lave et rent rødt forlig.

    Onsdag mødes Enhedslisten med regeringen, inden SF komme til forhandlinger næste uge. Derefter skal de borgerlige partier mødes med regeringen.

    /ritzau/