Fængselsforbundet i Danmark roser flere dele af justitsminister Mette Frederiksens (S) bebudede eftersyn af rets- og fængselsvæsnet i kølvandet på flere myndigheders redegørelse for deres ageren op til terrorangrebet i København i februar.
Ministeren understregede på et pressemøde torsdag aften, at “der er ting, der skal strammes op” efter at have læst Kriminalforsorgens, Domstolsstyrelsens, Rigsadvokatens og Københavns Kommunes redegørelser i terrorsagen.
Men fængselsbetjentene efterlyser fokus på deres reelle muligheder for at spotte radikaliserede fanger.
– Hvis vi skal blive bedre til at spotte radikalisering, så må man overveje, om det er nok at være to fængselsbetjente til 40 fanger. Hvis man vil noget med det her, så skal man også kigge på antallet af betjente, siger forbundsformand Kim Østerbye til Ritzau.
– Jeg kunne godt savne noget fokus på, hvad det konkret er, vi skal gribe og gøre i forhold til de radikaliserede indsatte, siger han.
Justitsministeren præsenterede torsdag 11 tiltag, som hun vil have sat gang i efter myndighedernes redegørelser.
Både reglerne for brug af prøveløsladelse, anvendelsen af reststraf og betingede domme, samarbejde mellem myndigheder omkring løsladelse af fanger og brugen af samfundstjeneste skal nu under lup hos forskellige myndigheder.
Også berammelsen af sager ved domstolene – der ofte kan udskyde sager i måneder – skal granskes, ligesom de særlige indberetninger fra Kriminalforsorgen om mulige radikaliserede fanger skal det.
Kim Østerbye mener dog, at der er god ræson i flere af ministerens tiltag:
– Der kan være god mening i at se på, om noget kan gøres anderledes omkring prøveløsladelser. Og der er ingen tvivl om, at systemet omkring indberetninger om radikaliserede indsatte skal professionaliseres, siger han.
/ritzau/