Kina er verdens tredjestørste våbeneksportør


    Kina har overhalet Tyskland og er nu verdens tredjestørste våbeneksportør, oplyser Stockholms Internationale Fredsforskningsinstitut (Sipri) i en rapport, der blev offentliggjort mandag.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Eksporten af tunge våben fra verdens næststørste økonomi er steget med 143 procent i årene 2010 til 2014 sammenlignet med den tidligere femårige periode. Den gang var Kina verdens niendestørste eksportør, skriver Sipri.

    – Asiatiske lande fortsætter med at øge deres militære kapaciteter med særlig vægt på maritime aktiviteter, hedder det i en pressemeddelelse fra Siemon Wezeman, der er seniorforsker i Sipris våben- og militærudgiftsprogram.

    Mere end 68 procent af den kinesiske eksport går til Pakistan, Bangladesh og Myanmar. Kina sælger også tunge våben til 18 afrikanske stater.

    Analytikere siger, at kinesisk fremstillet udstyr har fundet sultne købere blandt lande, der er på kant med USA og dets allierede.

    Kina er overordentlig forsigtig og ansvarlig med dets våbeneksport, oplyser landets forsvarsministerium mandag.

    – Vi følger princippet om at hjælpe modtagerlandet med rimelig selvforsvarskapacitet, uden at det ødelægger global og regional fred og stabilitet, og ikke blander sig i modtagerlandets interne politik, siger militærtalsmand Hong Lei på en pressebriefing.

    Kinas våbenimport faldt med 42 procent i årene 2010 til 2014 sammenlignet med den tidligere femårsperiode, hedder det i Sipri-rapporten.

    Kina offentliggør ingen tal for landets våbensalg. Landets militærudgifter er steget med tocifrede tal i årtier, og Beijing har postet penge i en modernisering af de væbnede styrker samtidig med, at Kina antager en mere selvsikker holdning i territoriale stridigheder i regionen.

    Eksperter siger, at noget kinesisk fremstillet udstyr kan sammenlignes med amerikansk eller russisk fremstillet materiel, selv om præcise oplysninger om dets egenskaber er begrænsede.

    Kinas naboer har reageret ambivalent på landets udvikling af moderne materiel, heriblandt endnu et hangarskib, droner og kampfly med stealth-egenskaber.

    /ritzau/Reuters