Dansk FN-chef: Nødhjælp er omsider nået til Vanuatu


    FN og en række internationale organisationer arbejder søndag på højtryk for at få nødhjælp ud til befolkningen i Vanuatu – østaten, der natten til lørdag blev ramt af en af de kraftigste orkaner nogensinde i Stillehavet.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Danske Sune Gudnitz, der koordinerer nødhjælpen for FN’s katastrofeorganisation Unocha, glæder sig over, at operationen søndag endelig er kommet i gang.

    – Det er den første dag i dag (søndag, red.), hvor vi virkelig er kommet i gang. Så nu må vi fokusere på, at operationen er kommet i gang, og de næste par dage må vi finde vej ud til alle de andre øer, fortæller han Ritzau fra Fiji, der ligger øst for Vanuatu.

    Officielt er otte personer dræbt i forbindelse med orkanens rasen, men det er endnu ikke lykkedes at få etableret kontakt til øerne syd for hovedøen.

    – Det er utrolig bekymrende, at vi ikke har hørt noget fra dem. Vi ved, at cyklonen gik lige hen over dem. At vi ikke kan få kontakt, skyldes først og fremmest, at kommunikationen er nede, men det er ikke godt nyt. Jeg håber meget, at cyklonen ikke har ramt lokalbefolkningen alt for hårdt, siger Sune Gudnizt.

    Der bor knap 270.000 mennesker i Vanuatu. Omkring 30.000 af dem bor øen Tanna, og den har ingen hørt noget fra siden fredag aften.

    Ødelagt infrastruktur og dårligt vejr har umuliggjort transporten mellem øerne, fortæller Sune Gudnitz:

    – Den største udfordring er lige nu at få forsyninger ind til landet og få lufthavnen og havnen i gang igen. Derudover skal vi finde ud af, hvad der er sket ude i de forskellige provinser med henblik på folks behov og på at få nødhjælpsoperationen ledt derud. Det er den største udfordring og vores højeste prioritet, siger han.

    Ifølge den britiske hjælpeorganisation Oxfam er 90 procent af husene i hovedstaden Port Vila mere eller mindre ødelagt.

    Vanuatus præsident, Baldwin Lonsdale, har anmodet omverdenen om hjælp til at håndtere katastrofen. En anmodning, som Australien, EU, New Zealand og de tidligere koloniherrer Frankrig og Storbritannien har imødekommet med tilsagn om økonomisk hjælp.

    /ritzau/