Mens de EU-venlige partier får en lind strøm af analyser og dokumenter om retsforbeholdet fra centraladministrationen, bruger regeringen nu en omstridt paragraf i offentlighedsloven til at hemmeligholde materialet for de tre EU-kritiske partier, som ønsker at bevare retsforbeholdet ved den varslede folkeafstemning.
Det skriver Jyllands-Posten.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) afviser i et skriftligt svar til Folketinget – med henvisning til offentlighedslovens paragraf 27 – at give Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance adgang til de oplysninger, som udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i den politiske følgegruppe af EU-venlige partier.
De forhandler i disse uger om retsforbeholdet, og hvilke dele af det retlige EU-samarbejde Danmark skal deltage i, hvis danskerne stemmer ja til at ændre retsforbeholdet.
Beslutningen om at afskære store dele af Folketinget og befolkningen fra oplysninger møder hård kritik fra både eksperter og nej-partierne.
Det er “undergravende for folkestyret” og viser, hvor “alvorlige problemer den nye offentlighedslov skaber”, mener Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
– Konsekvensen er, at de partier, som ikke er med i europaaftalen, kun får halve sandheder og ikke det fulde beslutningsgrundlag. Det er kun en lukket klub af ordførere, som i tæt samarbejde med ministerier og embedsmænd sidder og skærer kagen, siger han til Jyllands-Posten.
Professor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze er enig og advarer om, at vælgerne og partier, der står uden for europaaftalen, kan blive underinformeret.
Justitsministeren ønsker ikke at kommentere sagen, men retsordfører Trine Bramsen (S) afviser kritikken.
Pernille Skipper, retsordfører for Enhedslisten betegner det som “et alvorligt demokratisk underskud”, at ikke alle partier får adgang til alle oplysninger.
/ritzau/