De største udfordringer i den fremtidige terrorbekæmpelse ligger hos politiet og PET, og det skal i højere grad afspejles i de terrortiltag, som Folketingets partier torsdag skal forhandle om.
Det mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der klokken 11 vil indfinde sig i Justitsministeriet til forhandlinger.
– Man kunne godt forestille sig, at vi ønskede at flytte rundt mellem de midler, der er på forsvarsområdet, og dem, der er på politiområdet, siger han til Ritzau.
Regeringen har fremlagt 12 tiltag, som skal bestyrke terrorbekæmpelsen, til en samlet pris på 970 millioner kroner over fire år. Heraf er de 415 millioner kroner placeret på forsvarsområdet, og det er for meget, mener Venstre.
– Vi mener generelt, at de store udfordringer er inden for PET og politiets område, forklarer Karsten Lauritzen.
Han er derfor heller ikke tilfreds med, at regeringen har valgt at dele forhandlingerne op mellem Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, så midlerne ikke fordeles samlet.
– Vi synes, det er uhensigtsmæssigt, at man forhandler i kasser med vandtætte skotter imellem, erklærer retsordføreren.
Han oplyser, at Venstre “kan se os selv i store dele” af regeringens udspil, men at partiet gerne vil flytte rundt inden for den økonomiske ramme.
– Vi synes ikke, det er relevant at bruge 48 millioner på det arabiske initiativ, de penge kunne man for eksempel bruge på politiet, siger Karsten Lauritzen og uddyber:
– Regeringen ligger op til at give politiet nogle penge, som skal dække overarbejde og øget beredskab, men vi er af den opfattelse, at den sum, de vil give, er for lille.
Han understreger samtidig, at det er en “meget stor knast”, hvis finansieringen af tiltagene ikke fastlægges som en del af aftalen.
– Vores store frygt er, at de nye terrortiltag finansieres inden for politiet og PET’s normale ramme, og dermed går ud over den almindelige politibetjening, siger retsordføreren.
Han peger på opsparede midler som en af flere mulige finansieringskilder.
/ritzau/