Lande bag Minsk-aftale: Våbenhvile skal overvåges mere


    Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skal spille en mere aktiv rolle i implementeringen af våbenhvilen i det østlige Ukraine.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    Det er de fire lande bag den såkaldte Minsk-aftale mandag aften blevet enige om.

    Ruslands præsident, Vladimir Putin, Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Frankrigs præsident, François Hollande og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, aftalte over telefonen, at der skal sendes flere OSCE-observatører til det østlige Ukraine for at overvåge våbenhvilen.

    Det oplyser ukrainske præsidentkontor ifølge Reuters i en meddelelse.

    Der er nemlig fortsat områder, hvor våbenhvilen ikke bliver overvåget, og det skal flere OSCE-observatører hjælpe med ifølge meddelelsen.

    Ifølge Frankrigs regering skal OSCE desuden spille en mere direkte rolle i overvågningen af våbenhvilen. Observatørerne skal sikre, at hensigtserklæringerne i Minsk-aftalen også bliver til virkelighed.

    Det betyder blandt andet, at OSCE med daglige rapporter skal fortælle, hvordan det går med tilbagetrækningen af tunge våben fra området.

    Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, bekræftede mandag over for en dansk-polsk delegation med de to landes udenrigsministre i spidsen, at man har afsluttet en større tilbagetrækning.

    – I dag har vi afsluttet tilbagetrækningen af 100-millimeter artilleri. 12 batterier og 73 artillerisystemer er trukket tilbage, og det er bekræftet af OSCE, sagde Porosjenko.

    Ifølge aftalen fra Minsk skulle tilbagetrækningen senest være afsluttet først i marts.

    Prorussiske separatister i Lugansk har – også mandag – meddelt, at der nu er sket en “fuld tilbagetrækning” af tunge våben.

    /ritzau/Reuters