SAS er gået alt for langt ved at true med at fyre sit strejkende kabinepersonale, så de genoptager arbejdet.
Det siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen. Han var tillidsmand for bryggeriarbejderne på Carlsberg og fra 1986 til 2005 formand for Bryggeriarbejdernes Fagforening i København.
– De har fået en meget hårdhændet behandling. Det er ærgerligt, at ledelsen kørte det så langt ud for at få sin vilje, så folk blev presset helt op ad muren. Det er ikke en god måde at løse konflikter på, siger Finn Sørensen.
SAS gav søndag sine kabineansatte et ultimatum: Enten møder de på næste vagt, eller også kan de betragte sig som fyret. Fristen var mandag klokken 12.
Stemningen vendte blandt de strejkende efter rådgivning fra deres fagforbund, CAU.
Spørgsmål: Som faglig leder skulle du også få bryggeriarbejderne til at følge Arbejdsrettens pålæg om at genoptage arbejdet efter en overenskomststridig strejke?
– Arbejdsgiverne er udstyret med meget kraftige magtmidler. Der burde blødes op på de regler. Det har Enhedslisten kæmpet for i mange år, siger Finn Sørensen.
– Når de ansatte forsvarer sig ved at nedlægge arbejdet, så kan de blive udsat for den hårdeste trussel af alle: Truslen på deres levebrød.
Finn Sørensen skoser SAS for at forringe de ansattes vilkår ved at flytte dem til en dårligere overenskomst i datterselskabet Cimber Air.
– De ansattes mulighed for at forhandle er meget, meget små. Det er ikke rimeligt, hvis man skal holde sig til ånden i vores overenskomstmodel, hvor der skal to parter til, siger Finn Sørensen.
Han er skuffet over SAS’ trusler som et delvis statsligt ejet selskab.
– Ja. Vi er enige med regeringen i, at offentlige myndigheder og virksomheder skal være en god rollemodel, når det gælder løn og arbejdsvilkår, siger Finn Sørensen.
/ritzau/