Det er sjældent, at en regering fastholder et lovforslag, når man er sikker på at komme i mindretal.
Men det sker tirsdag, når justitsminister Mette Frederiksen (S) har regeringens forslag om at tage passet fra unge, der har til hensigt at rejse ud for at deltage i en væbnet konflikt, til andenbehandling i folketingssalen.
Her vil regeringspartierne, Socialdemokraterne og De Radikale, noget usædvanligt komme i mindretal sammen med DF. De tre partier ønsker, at loven skal vedtages uden en såkaldt solnedgangsklausul, som betyder, at loven udløber efter fem år.
– Vi står fuldstændig fast på kampen mod de mennesker, som deltager i konflikter og tilslutter sig ekstremistiske organisationer. Det er et problem, vi skal have fokus på langt ind i fremtiden, siger retsordfører Trine Bramsen (S) og tilføjer:
– Derfor vil vi ikke bakke op om Venstres forslag, der sender et signal om, at vi ikke tror, at terrorister er et problem om fem år, siger Trine Bramsen.
Hun mener, at et bredt flertal i Folketinget i stedet for bør skrive en bestemmelse ind i loven, om at den skal revideres.
– Det er ganske usædvanligt at bruge en solnedgangsklausul. Normalt indsætter man en revisionsbestemmelse, og det er vi også villige til, siger Trine Bramsen.
Hun kæder samtidig tirsdagens afstemning sammen med det langstrakte opgør mellem regeringen og Venstres om regeringens asylstramning, der blev vedtaget i sidste måned.
Også her stod DF tættere på regeringen end på Venstre, mener Trine Bramsen.
– Venstre udviser en sjældent set zigzagkurs i debatten. Mener Venstre, at det her er en kamp, som vi skal tage seriøst eller er det bare noget, de siger i skåltaler, spørger hun.
Venstres integrationsordfører Martin Geertsen har med et dybt suk i telefonen svært ved at skjule sin ærgrelse.
– Det er Trine Bramsen og regeringen, der ikke tager debatten særligt alvorligt, siger han og tilføjer:
– Debatten handler på den ene side om bekæmpelsen af terror og på den anden side hensynet til det demokrati og den retssikkerhed, som vi skal tage højde for i de beslutninger, vi træffer.
– Meningen med en solnedgangsklausul er netop at sige, at loven udløber, medmindre at politikerne aktivt vedtager, at den stadig skal gælde, siger Martin Geertsen.
Han mener, at forslaget er så indgribende i forhold til borgernes frie bevægelighed, at en revisionsbestemmelse ikke er nok:
– Ud over ytringsfriheden hylder vi borgernes ret til frit at bevæge sig over grænser. Og netop når debatten er mest ophedet, bør vi sikre os, at vi tager velgennemtænkte beslutninger. Det sikrer en solnedgangsklausul.
Han har opbakning til den holdning fra regeringens egne støttepartier, Enhedslisten og SF, samt Liberal Alliance og De Konservative.
Dermed er der udsigt til, at solnedgangsklausulen vil blive skrevet ind i loven, så den udløber efter fem år.
/ritzau/