Grækenland har frist til på fredag til at afgøre sin egen fremtid i den fælleseuropæiske valuta, euroen.
– Vi kan bruge denne uge. Men så er det også det, siger eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, efter at de 19 eurolande på et møde mandag aften i Bruxelles igen måtte opgive at enes om betingelserne for håndteringen af Grækenlands milliardgæld.
Både Dijsselbloem, og økonomikommissær Pierre Moscovici, står på et pressemøde fast på, at bedste udgangspunkt for en løsning vil være at forlænge det eksisterende hjælpeprogram, så man vinder tid til at designe et nyt program.
– Det helt afgørende, vi har brug for, er en anmodning om at forlænge det nuværende program. Uden den kan vi end ikke tage hul på en ny proces.
– Men vi er nødt til at være logiske, ikke ideologiske. På den måde, tror jeg, vi kan finde en løsning. Den eneste måde, siger kommissær Moscovici og efterlyser “et fælles udgangspunkt”.
Mandagens møde sluttede kort efter, at den græske regering fra Athen udsendte en erklæring, der kaldte eurogruppens seneste løsningsforslag om at forlænge det eksisterende program “absurd og uacceptabelt”.
– De, der bliver ved med at vende tilbage til den sag, spilder deres tid. Hvis det er betingelserne, bliver der ingen aftale i dag, hed det i regeringsudtalelsen.
I udkastet står blandt andet, at den græske regering forpligter sig til at betale alle sine kreditorer.
Og at regeringen “på det bestemteste lover” ikke at foretage sig noget på egen hånd og vil arbejde tæt sammen med sine kreditorer, især inden for områderne skattepolitik, privatisering, arbejdsmarkedsreformer, reform af den finansielle sektor og pensioner.
Eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem siger, at der er enighed blandt de øvrige eurolande om, at den bedste løsning for Grækenland vil være at forlænge det eksisterende hjælpeprogram, mens man forhandler om et nyt.
– Vi har ganske enkelt brug for mere tid. Deraf behovet for at forlænge det eksisterende program, som vil give os et antal måneder til at arbejde på et nyt arrangement.
– Der var en meget stærk holdning i hele eurogruppen om, at de græske myndigheder må tage næste skridt, siger Dijsselbloem.
EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, lægger også bolden op til den græske regering.
På spørgsmålet om, hvornår eurogruppen mødes igen, svarer Dombrovkis ifølge Reuters:
– Det afhænger af de græske myndigheders beslutning.
/ritzau/