Angreb kan få Helle til at udskrive valg


    Weekendens skudangreb kan få statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at ændre sine planer for, hvornår der skal være folketingsvalg i Danmark.

    Det vurderer politisk kommentator David Trads.

    Han har mandag offentliggjort en klumme på netmediet Altinget med overskriften “Selvfølgelig overvejer Thorning valg efter terror”.

    – Jeg tror, valget er rykket tættere på, forklarer David Trads til Ritzau og uddyber:

    – Historisk set ved vi, at i situationer, hvor der sker store tragedier, som kan samle nationen, så træder den siddende leder i karakter. Og når det sker, så begynder lederen eller folkene omkring lederen at tænke på, hvordan man kan udnytte det politisk.

    Han henviser til, at den amerikanske præsident Barack Obama i 2012 fik fremgang i den sidste uge af præsidentvalgkampen, fordi New York blev ramt af orkanen Sandy.

    På samme måde udskrev Thornings partifælle Poul Nyrup Rasmussen i 2001 Folketingsvalg halvanden måned efter terrorangrebet mod New York 11. september, som havde givet ham medgang i meningsmålingerne.

    Nyrup tabte ikke desto mindre valget, som gjorde Anders Fogh Rasmussen til statsminister, men det bør ikke afskrække Thorning, mener David Trads.

    – Thorning har kun siddet en periode, og danske regeringer får oftest mindst to. Da Nyrup taber, har han været statsminister i ni år og er slidt ned, og derfor kan man ikke sammenligne dengang med nu, mener han.

    I stedet tror han, at statsministeren kan være bekymret for, at det skal gå hende på samme måde, som det gik den norske statsminister Jens Stoltenberg, der tabte regeringsmagten året efter angrebet på Utøya.

    – Efter Breivik-sagen stiger Stoltenbergs popularitet massivt, og så falder den igen, da fokus bliver flyttet fra myndighedernes resolutte handling til de fejl, der måske er begået. Så er sagen pludselig et problem frem for en fordel, påpeger Trads.

    Kommentatoren mener dog ikke, at vi kommer til at se en valgudskrivelse i løbet af de første 14 dage.

    – Der skal gå to, tre, fire uger. Før vil det ikke være passende, hvis hun går frem og siger, nu tager vi valget, og målingerne skal vise fremgang, uden at hun dog behøver at indhente blå blok, siger kommentatoren og tilføjer:

    – Der skal være en situation, hvor hun som Nyrup i 2001 kan sige, at tingene er gået i hårdknude, og at der er brug for sammenhold. Der skal konstrueres en uenighed med blå blok.

    Helle Thorning-Schmidt blev selv spurgt til angrebets betydning for den kommende valgkamp på et pressemøde i Statsministeriet mandag.

    – For at være helt ærlig over for dig, så er jeg ikke i humør til valgkamp i dag, lød svaret fra statsministeren, men det får ikke David Trads til at vakle:

    – Selvom det ikke er særligt sympatisk, at man begynder at tænke på valg, så ved vi bare, at sådan tænker politikere i de her situationer, konstaterer han.

    /ritzau/