Pressen sætter kameraer op og får de sidste detaljer på plads. Alt imens står en mindre gruppe og venter tålmodigt på at kunne indlede deres pressemøde. De har en fælles besked om at stå sammen.
Vi er i et oplyst lokale i stormoskeen i København. De hvide og blankpolerede vægge står i skærende kontrast til det sidste døgns skudepisoder, som endte med at koste to personer livet, mens fem betjente blev såret.
Nattens angreb, som blandt andet ramte en jøde, hænger som en tung dyne over de fremmødte. Også den mindre gruppe på 10-15 personer er berørt. De er repræsentanter for flere dansk-muslimske organisationer og står på en scene i lokalet.
– Når det kommer til religiøs motivation, er det vigtigt at understrege, at der ikke er nogen her på scenen, som finder nogen hjemmel til at udføre disse former for ugerninger i religionens navn, siger debattør Zubair Butt Hussain.
Bag ham står flere og nikker med foldede hænderne. Side om side.
Debattøren er i dagens anledning ordstyrer. Han fortsætter med at tale på vegne af de andre på scenen.
– Uanset om det er islam, kristendom, buddhisme eller noget fjerde, vil vi gerne frabede os, at det bliver tilegnet religionen, siger Zubair Butt Hussain.
Pressemødet, der ud over journalisterne også dækkes af mindst fem betjente, er arrangeret af af Dansk Islamisk Råd. Her understreger Jehad Al-Farr, at nattens angreb kalder på en fælles kamp mod ekstremisme og terrorisme.
– Det vil skabe en del spænding i det danske samfund. Men jeg håber, at den spænding ikke vil vare længe, og at alle parter vil gøre deres for at imødegå episoder som disse, da der ikke er nogen, der ønsker dem, siger Jehad Al-Farr fra Dansk Islamisk Råd.
Sognepræst Jens Christian Raabjerg Larsen fra Kingos Kirke på Nørrebro mener, det er vigtigt at markere en enhed.
– Dels i afstandtagen, men også i opbakningen til dem, som er ramt. Netop for at sige kort og utvetydigt, at der ikke skal ske anslag mod mennesker, uanset hvilken religion de måtte tilhøre, siger sognepræsten.
Samme melding kommer fra talsmanden for Det Islamiske Trossamfund i Danmark, Imran Shah, som mener, at “vi skal hurtigt være ude og stå som en samlet nation”.
/ritzau/