Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger, at det ikke er i nogens interesse at finde endnu en tidsfrist for en aftale om landets atomprogram. Og det vil heller ikke vil være “jordens undergang”, hvis der ikke bliver indgået et aftale.
– Jeg mener ikke, at det vil være verdens undergang, hvis vi ikke får nogen aftale, siger Zarif, som i weekenden har ført drøftelser med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ved sikkerhedskonferencen i München.
– Jeg mener heller ikke, at endnu en forlængelse af tidsfristen er i nogens interesse, da jeg ikke synes, at de hidtil har været hverken nødvendige eller nyttige, siger han med henvisning til en tidsfrist, der udløber 30. juni.
Iran og stormagterne i gruppen P5+1 besluttede i november at forlænge fristen for en aftale til næste sommer. Der er sket fremskridt i forhandlingerne, men de har ikke været tilstrækkelige til, at der kan sættes underskrifter på et slutdokument.
Vestlige diplomater har sagt, at der er forventninger om, at en “politisk aftale” vil være på plads til marts, men der er ikke offentliggjort mange detaljer om forhandlingernes indhold.
Afgørende tekniske detaljer ved atomprogrammet er ved at blive undersøgt af FN’s eksperter.
– Vi mener, at det er i vores interesse at overbevise verden om, at vores atomprogram udelukkende er fredeligt, siger Zarif, som erkender, at der “et underskud af tillid til styret i Teheran.”
I en kommentar til israelernes bekymring over Irans atomare ambitioner siger Zarif, at “Israel bruger en hypotetisk iransk trussel som røgslør for overgreb mod palæstinenserne og andre i regionen”.
Forhandlingerne skal sigte mod en aftale, hvor iranerne skal begrænse deres atomprogram og tillade større gennemsigtighed, mens Vesten til gengæld trinvist skal hæve sanktioner mod landet.
Striden om atomprogrammet har stået på i 12 år. Iran siger, at programmet udelukkende har fredelige formål, men specielt Israel, USA og de arabiske lande i Golfen er ikke overbevist.
Forhandlingerne foregår med Iran på den ene side og de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd og Tyskland på den anden, den såkaldte P5+1-gruppe.
Lykkes det at finde en aftale, kan det ændre en del i Mellemøsten. Det kan åbne for, at de internationale sanktioner kan lempes for et land med 76 millioner indbyggere, hvilket kan skabe mere gang i handel og økonomi.
En aftale kan også åbne op for nye løsninger på flere af de blodige konflikter i regionen.
/ritzau/Reuters