En folkeafstemning om homoseksuelles ret til at indgå ægteskab og adoptere faldt lørdag til jorden med et brag i Slovakiet, da kun omkring 21 procent af vælgerne mødte op for at stemme.
Dermed var der langt op til en valgdeltagelse på 50 procent, der var krævet, for at resultatet ville være gyldigt.
Det er i forvejen ikke tilladt for homoseksuelle i landet at gifte sig eller adoptere børn, men konservative grupper i landet forsøgte med folkeafstemningen at cementere lovgivningen og gøre det sværere at ændre den i fremtiden.
Omkring 90 procent af de slovakker, der afgav deres stemme, sagde “ja” til folkeafstemningens tre spørgsmål: Skal et ægteskab kun være mellem en mand og en kvinde, skal par af samme køn udelukkes fra at kunne adoptere og skal børn kunne fravælge skoleundervisning om sex og aktiv dødshjælp.
Liberale grupper, homoseksuelle aktivister og dele af medierne anbefalede vælgerne at tage afstand fra afstemningen ved at blive væk. En strategi, der virkede.
– Jeg er glad for resultatet. Afstemningen handlede om at begrænse rettighederne for en minoritet, så den burde slet ikke have fundet sted, siger Hana Fabry, en aktivist for homoseksuelles rettigheder, ifølge tv-stationen TA3.
Gruppen bag folkeafstemningen, Alliance pre rodinu (Alliance for familien, red.), har i valgkampen argumenteret for, at de traditionelle familiestrukturer er under pres og peger på, at et stigende antal lande, inklusiv Tjekkiet, tillader forskellige former for ægteskab mellem folk af samme køn og at homoseksuelle må adoptere.
Afstemningen fik støtte fra den katolske kirke i Slovakiet, der er et af Europas mest religiøse lande.
Slovakiet deler holdning med sine østeuropæiske EU-naboer Kroatien, Ungarn og Polen, der heller ikke tillader homoægteskaber.
Det er 11 år siden, at Slovakiet blev medlem af EU.
/ritzau/Reuters