Det er ikke kun mængden af alkohol, men også hyppigheden af øl, vin og spiritus, der afgør risikoen for skrumpelever.
Et nyt dansk studie fra Statens Institut for Folkesundhed og Rigshospitalets leverafdeling viser, at det er farligere for leveren at drikke dagligt frem for at fordele den samme mængde alkohol på færre dage om ugen.
Indtil nu har der været bred konsensus om, at det var mængden af alkohol og ikke hyppigheden, der bestemte risikoen for at få skrumpelever.
– Vi har fundet, at et dagligt forbrug på over to genstande øger risikoen i forhold til at drikke den samme alkoholmængde fordelt på fem-seks dage om ugen.
– Det betyder, at man kan reducere risikoen for at få skrumpelever, hvis man holder pause fra alkoholen én eller to dage hver uge, siger Gro Askgaard, en af forskerne bag studiet, i en pressemeddelelse.
Det nye studie er også kommet frem til, at man kan sænke en eventuel negativ udvikling, selv om ens alkoholforbrug længe har været højt.
56.000 danskere har deltaget i studiet, som også indeholder godt nyt til folk, der drikker for meget.
– Selvom man har haft et stort alkoholforbrug i årevis, kan man nå at bremse risikoen for skrumpelever ved at nedsætte sit forbrug eller ved helt at stoppe med at drikke. Vi formoder, at det hænger sammen med leverens evne til at regenerere, siger Gro Askgaard.
Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 1000 danskere af skrumpelever om året. Cirka 6000 danskere har diagnosen skrumpelever.
/ritzau/