Selvom det står i regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte en grundlovskommission, som skal kigge den gamle lov igennem og komme med forslag til, hvordan man kan skrive en ny og moderne grundlov, skyder SR-regeringen nu en hvid pil efter projektet.
Det bekræfter De Radikales grundlovsordfører, Zenia Stampe, over for Jyllands-Posten.
– Hvis man skal have en grundlovsændring igennem, kræver det et bredt flertal i Folketinget. Også for at man efterfølgende kan få det stemt igennem i befolkningen. Og vi har måttet konstatere, at den opbakning ikke findes, siger hun til avisen.
Både Dansk Folkeparti og Venstre er glade for den besked. Dansk Folkepartis grundlovsordfører, Søren Espersen, mener endda, at det er en af de bedste beslutninger, regeringen har truffet i sin embedsperiode:
– Den (grundloven, red) bliver berømmet overalt i verden som en af de frieste forfatninger, vi har, og det er en utrolig fremsynet grundlov skrevet i et simpelt sprog, som enhver kan forstå. Så hvorfor i alverden skulle man begynde at lave om på den?
Danmarks seneste grundlovsændring blev foretaget i 1953, og derfor ville regeringen og SF nedsætte en kommission, der skulle komme med konkrete ændringsforslag til en nyskrivning af grundloven.
De Radikale og SF fik i forbindelse med regeringsforhandlingerne i 2011 trumfet igennem, at regeringen i løbet af valgperioden skulle nedsætte en grundlovskommission.
Allerede i juni 2013 begyndte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dog at så tvivl om, hvorvidt en stor ændring af grundloven ville blive til noget eller ej.
Ifølge Zenia Stampe vil De Radikale fortsat forsøge at overbevise de andre partier om relevansen af en større ændring af grundloven, skriver Jyllands-Posten.
/ritzau/