Aftalen er på plads, men diskussionen om, hvordan den blev til, er langt fra afsluttet.
Det illustrerer et interview med den socialdemokratiske svenske statsminister, Stefan Löfven, der sammen med den borgerlige fløj lørdag afslørede en aftale, som sikrer muligheden for at styre Sverige med en mindretalsregering og dermed afblæser et nyvalg.
De borgerlige mener, at regeringen allerede kunne have klargjort reglerne for et mindretalsstyre i begyndelsen af december, hvor det stod klart, at regeringen ville komme i mindretal om landets budget.
Det angriber Stefan Löfven nu i et interview med Dagens Nyheter, hvor han fortæller om et skæbnemøde med de borgerlige 2. december.
– Den aften sagde de borgerlige, at jeg havde tre forskellige muligheder. En af dem var at støtte deres budget, for det var så godt. Mulighed to var at gå af. Den tredje at udskrive valg, siger statsministeren.
Han er også blevet anklaget for at træffe en forhastet beslutning, da han besluttede sig for at ville udskrive nyvalg.
Ifølge Löfven var han dog tvunget til det, da den borgerlige blok på mødet 2. december svarede nej, da den blev spurgt, om der var noget, den ville diskutere, som kunne være med til at forhindre situationen.
– Jeg tror, at de borgerlige havde set frem til en talsmandsrunde (svarende til en dronningerunde i Danmark, red.), hvor de kunne blive spurgt, om de ville danne regering, siger Löfven.
Lørdagens politiske aftale fastslår, at den statsministerkandidat, der støttes af flest, skal regere.
Aftalen gælder frem til valgåret 2022, og tre områder er markeret som særligt vigtige, da de skal forhandles på tværs af blokkene. Det er forsvar, energi og pension.
/ritzau/TT