Regeringen vil ikke mødes med Dalai Lama, når den tibetanske buddhistleder kommer til Danmark i februar 2015.
Det oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau.
– Vores Kina-politik ligger jo fast. Vi tror, at vi bedst kan hjælpe tibetanerne til at få reelt selvstyre, deres egen frie kultur og respekt for menneskerettighederne ved at indgå i den kritiske dialog med Kina på basis af den forfatning, der er i Kina nu, siger han.
Ifølge Kina er Tibet en uadskillelig del af riget, og Dalai Lama er en splittelsesmager, som vil løsrive Tibet, der blev besat af Folkets Befrielseshær i 1950.
Dalai Lama flygtede selv til Indien i 1959 efter et mislykket oprør mod Kinas besættelse.
Danmark har nu anerkendt “ét-kina-politikken”, og en del af dialogen er at respektere Kinas forfatning, siger udenrigsministeren.
Spørgsmål: Er du bange for at træde Kina over tæerne, hvis du mødes med Dalai Lama?
– Jeg er bange for, at vi forpasser vores mulighed for at påvirke Kina, hvis vi ikke respekterer de spilleregler, vi har sat op for dialogen, siger Lidegaard.
Det er Støttekomiteen for Tibet, som har opfordret både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Martin Lidegaard til at modtage Dalai Lama.
Statsministeriet henviser til, at udenrigsministeren tegner regeringen i sagen.
Helle Thorning-Schmidt var ellers som S-formand klar i mælet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i maj 2009 modtog Dalai Lama på Marienborg og sagde, at det var “et privat besøg”.
– Han bør mødes med Dalai Lama som statsminister. Det har tidligere statsministre gjort før ham, sagde Thorning.
Kina aflyste i 2009 straks en række ministerbesøg, og afstraffelsen af Danmark kulminerede i december 2009, da Kina midt under klimatopmødet i København pressede et bredt flertal i Folketinget til at vedtage en “verbalnote”.
Den fastslår, at Danmark aktivt vil modarbejde tibetansk selvstændighed. Kun Enhedslisten og Dansk Folkeparti var imod.
Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, det er uforskammet, hvis ikke udenrigsministeren mødes med Dalai Lama.
SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, afviser til gengæld, at regeringen bør tage imod lamaen.
– Alle ved jo godt, at ministre ikke bare sådan kan mødes med ham. Det giver nogle andre problemer, det er velkendt, siger Holger K. Nielsen.
Dalai Lama er København 11.-12. februar 2015. Her vil han i Bella Center tale om fred og tolerance. Han er inviteret af Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur.
/ritzau/