Jubel og skepsis i Cuba efter USA-aftale


    Overraskede cubanere fejrer en tilsyneladende afslutning på det iskolde forhold, der har været mellem Cuba og USA i årtier, efter at begge landes regeringer har meddelt, at man vil arbejde på at genoprette de diplomatiske forbindelser, som har været ikke-eksisterende siden 1961.

    Like localeyes.dk på Facebook

    På et travlt gadehjørne i den cubanske hovedstad, Havana, samlede hundredvis af mennesker sig for at fejre nyheden, dytte fra bilerne og synge hyldestsange til Castro-brødrene og revolutionen i 1959. Også naboer sang med fra deres balkoner.

    – Jeg har ventet på, at denne dag skulle komme, så længe jeg husker, siger taxichaufføren Jorge Reymond med tårer i øjnene til nyhedsbureauet Reuters.

    Han tilføjer, at han var fem år gammel, da Fidel Castro kom til magten, og revolutionen sendte mange cubanere i eksil.

    – Min families smerte ved at være splittet mellem Cuba og USA har været helt enorm. Jeg kan ikke beskrive det med ord, siger Reymond.

    Mange på gaden forventer også, at bedre diplomati mellem landene kan betyde en afslutning på den amerikanske embargo mod Cuba.

    Det historiske tøbrud kom onsdag, da USA’s præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, på samme tid gav melding om mildere toner mellem landene.

    – Vi mener, at vi ikke kan fortsætte med at gøre den samme ting i fem årtier og så vente et andet resultat, lød det fra Obama, da han forklarede amerikanerne, hvorfor USA nu er parat til at ændre forholdet til den gamle fjende syd for Florida.

    – Vi er blevet enige om at genetablere diplomatiske forbindelser efter over et halvt århundrede, lød det samtidig fra Castro.

    Men også skepsis fylder Cubas gader.

    Mekanikeren Jorge Guerra har svært ved at tro på, at årtiers fjendtlighed virkelig er overstået.

    – Forhåbentlig er alt dette sandt, men jeg er skeptisk. Der har været så mange år med konflikt, og det er svært at tro på, at de endelig når frem til en aftale, siger han.

    Pave Frans, den første sydamerikanske pave i Vatikanet, har med mægling bidraget til at skabe gennembruddet.

    USA vil nu åbne en ambassade i Havana inden for nogle måneder.

    /ritzau/Reuters