Ministerium havde travlt med Eritrea-rapport


    Forløbet omkring Justitsministeriets offentliggørelse af den omstridte rapport om Eritrea bliver kaldt “usædvanligt” af en ekspert med kendskab til asylområdet.

    Særligt vækker det undren, at ministeriet selv udsendte og præsenterede rapporten om forholdene for de eritreiske flygtninge, skriver Jyllands-Posten.

    – Det er usædvanligt, at Justitsministeriet på den måde præsenterer og beskriver en fact finding-rapports konklusioner samme dag, som den udkommer.

    – Det mindes jeg ikke jeg ikke at have set før, og det vidner om, at ministeriet måske ikke helt har holdt sit armslængdeprincip, som det ellers normalt gør, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, til avisen.

    Armslængdeprincippet betyder, at skiftende regeringer ikke skal blande sig i, hvordan den konkrete asylbehandling foregår. Og det er dette princip, som Justitsministeriet potentielt har forbrudt sig mod.

    Justitsministeriet udsendte 25. november en pressemeddelelse om den nye rapport om Eritrea stort set samtidig med, at rapporten blev oversendt til Folketinget.

    I lignende sager er der gået op til tre måneder, før offentligheden blev bekendt med en ændret asylpraksis.

    Ifølge Justitsministeriet ønskede man blot at orientere befolkningen omgående, fordi emnet havde stor bevågenhed.

    – Der blev desuden taget en beslutning om at kommunikere rapporten bredt ud. Denne beslutning blev taget på baggrund af den store offentlige interesse omkring missionen og Udlændingestyrelsens rapport, skriver Justitsministeriet i en mail til Jyllands-Posten.

    Rapporten om forholdene i Eritrea blev offentliggjort i november. Siden har den fået kritik fra flere sider – heriblandt rapportens egne kilder.

    Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt Udlændingestyrelsen om en redegørelse inden jul.

    /ritzau/