Syriske asylsøgeres familier kan blive udsat for overgreb eller i yderste konsekvens dø, hvis Folketinget tidsbegrænser asylsøgeres ophold i Danmark, eller først lader deres familie komme til Danmark efter et år.
Sådan lyder advarslen fra Institut for menneskerettigheder om lovforslaget fra justitsminister Mette Frederiksen (S). Lovforslaget begrænser familiesammenføring for asylsøgere, som ikke er personligt forfulgte, men flygter fra borgerkrigen.
– Det er uacceptabelt at lade sårbare mennesker sidde tilbage i flygtningelejre og konfliktområder og vente i et helt år, før de kan få lov til at blive genforenet med deres familiemedlem i Danmark, siger Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen, i en skriftlig kommentar.
– Det kan betyde, at mennesker bliver udsat for overgreb eller i yderste konsekvens mister livet, mens de venter på at komme hertil.
Lovforslaget tillader kun undtagelsesvis, at handicappede ægtefæller og alvorligt syge børn i hjemlandet kan få familiesammenføring inden et år. Institut for Menneskerettigheder vil udvide undtagelsen, så særligt udsatte personer kan genforenes med familien i de første måneder.
– Konsekvensen af kun at nævne to grupper i lovforslaget vil være, at det kun er handicappede ægtefæller og syge børn, der vil kunne få familiesammenføringen inden for det første år. Alle andre – uanset hvor sårbare eller truede de er – vil skulle vente, siger Jonas Christoffersen.
Skønt instituttet flere gange har ytret sin bekymring, fastholder Justitsministeriet, at lovforslaget er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtigelser, da hver sag afgøres enkeltvis.
Men instituttet mener, at Danmark risikerer en dom ved Den europæiske Menneskerettighedsdomstol.
/ritzau/