Sms fra skolen får pjæksyge elever til at komme i skole


    Skoler i Stockholm har bragende succes med at få styr på pjækkende elever. Det samme har flere danske skoler, som har taget et svensk sms-initiativ til sig.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    For får pjæksyge elevers forældre en sms fra skolen, der gør opmærksom på, at deres barn ikke er mødt i skole, falder fraværet, skriver Berlingske.

    Sms’en gør det sværere for elever at slippe af sted med det ulovlige fravær, hvor barnet ikke møder op i skole, selvom eleven ikke er meldt syg.

    I det stockholmske forsøg har flere skoler oplevet en halvering af elevernes fravær i perioden, hvor forsøget har kørt. Derfor bør Danmark tage sms-modellen til sig, mener formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen.

    – En fraværs-sms giver os mulighed for at handle, så vi kan hive fat i vores unge mennesker, hvis de begynder på det her småpjækkeri. Det er svært at få en god mødedisciplin, hvis barnet først er kommet ind på en “pjækkevej”, og en sms kan være med til at sætte en stopper for pjækkeriet allerede i opløbet, siger hun til Berlingske.

    Sms’en tikker ind på mor og fars mobiltelefon, hvis en elev ikke dukker op til en time. I beskeden gøres der opmærksom på, at barnet ikke er mødt i skole.

    Hver uge udarbejdes der også en oversigt over hver enkelt elevs fremmøde og fravær, som skal underskrives af en forælder.

    Der findes allerede danske skoler med en sms-ordning for at mindske elevers pjæk. Blandt andet sender samtlige skoler i Holbæk Kommune en sms til forældre, ligesom Vamdrup Skole ved Kolding har implementeret ordningen og melder, at den har en effekt.

    På Herfølge Skole i Køge Kommune er elevernes fravær også faldet, efter at man implementerede en SMS-tjeneste.

    – Vores elever havde for meget ulovligt fravær, da vi startede med at sende forældre en sms i 2011. På tre måneder faldt fraværet med 50 procent, så ordningen virker virkelig, siger Søren Kokholm, skoleleder på Herfølge Skole, til Berlingske.

    Danske Skoleelever bakker op om idéen med sms’er.

    /ritzau/