EU’s budgetforhandlinger er brudt sammen


    Da klokken slog midnat natten til tirsdag stod det klart, at EU nu står uden budget for næste år og med en stor stak ubetalte milliardregninger for indeværende år.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Forhandlere fra EU’s 28 medlemslande og fra EU-Parlamentets budgetudvalg gik ved udløbet af den formelle frist for at få budgettet i hus fra hinanden omkring midnat uden at være nået til enighed.

    Budgetudvalgets chefforhandler, den liberale franske parlamentariker Jean Arthuis, advarer i en pressemeddelelse om konsekvenserne af “det uholdbare problem” med, at EU skubber stadig større regninger videre ind i næste budgetår.

    – Det bringer EU’s autoritet og troværdighed i fare og bærer ved til EU-skeptikernes argumenter, siger Arthuis.

    Forhandlingerne er foregået på basis af et forslag fra EU-Kommissionen, som blandt andet siger, at der er ubetalte regninger for omkring 200 milliarder kroner i 2014.

    For 2015 kræver parlamentet et budget på samlet 1098 milliarder kroner, mens landene mener at kunne nøjes med at betale 1050 milliarder til fælleskassen for at støtte blandt andet landbruget, studerende og forskning.

    Efter sammenbruddet i forhandlingerne må EU’s budgetkommissær, Kristalina Georgieva, nu stille et nyt forslag med sigte på at nå en aftale inden EU-topmødet i december.

    Hvis ikke det lykkes, må EU tage hul på 2015 med et nødbudget, der går ud på at dele 2014-budgettet op i 12 lige store dele og måned for måned bruge de penge så langt, de nu rækker.

    Finansminister Bjarne Corydon (S) var med, da EU’s Ministerråd i fredags gjorde et første forsøg på at enes med parlamentets budgetudvalg.

    Det gik i vasken efter 10 timer, da medlemslandene internt var for splittede i holdningen til deres fælles forhandlingsudspil.

    Splittelsen går især mellem lande som Danmark og Tyskland, der regner sig som “budgetansvarlige” og nyere EU-lande i Øst- og Centraleuropa, der nyder ekstra godt af EU’s støtteordninger.

    Striden stod især om, hvor mange af dette års ubetalte regninger, landene ville gå med til at betale i år.

    Efter et otte timer langt møde blandt ambassadørerne i lørdags medgav medlemslandene, at de ubetalte regninger har nået “et hidtil uhørt niveau”.

    De gik derfor mandag til nye forhandlinger med EU-Parlamentet med løfte om at betale for 15 milliarder kroner regninger nu. Men det var ikke nok for parlamentet.

    /ritzau/