Eksperter kalder Afghanistan-granskning for tandløs


    Undersøgelsen af Danmarks krigsindsats i Afghanistan bliver tandløs, fordi embedsmænd og forsvaret skal undersøge sig selv.

    Like localeyes.dk på Facebook

    Det vurderer flere iagttagere, efter at Udenrigsministeriet fredag offentliggjorde indholdet af undersøgelsen, der ifølge Information reelt ikke inddrager uafhængige eksperter til at granske krigen.

    – Der kommer ikke til at være bid i den, fordi det, der specifikt omhandler den danske indsats, skal håndteres af myndighederne selv, siger Sten Rynning, professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet, til avisen.

    Den eneste del af undersøgelsen, der ikke skal varetages af centraladministrationen selv, er bestilt fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der er blevet bedt om at samle de internationale erfaringer med at koble militær, politik og udviklingsarbejde – og altså ikke konkrete danske erfaringer.

    – De to “eksterne” institutioner, som involveres i undersøgelsen – Forsvarsakademiet og DIIS – er de facto ikke eksterne, men hører under henholdsvis Forsvars- og Udenrigsministeriet. Det smager af et markant ønske om kontrol, siger Sten Rynning.

    Afghanistan-undersøgelsen blev bebudet i august af udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter en debat, der udsprang af en række artikler i Information. Her kaldte den britiske officer Mike Martin den danske indsats for “forfejlet” og beskyldte blandt andet Danmark for ikke at forstå det land, vi invaderede sammen med USA og Storbritannien.

    Eventuelle forventninger til en større, kritisk granskning af krigen kuldsejlede dog ved et efterfølgende møde i kredsen af partier omkring forsvarsforliget. Her var der store uenigheder om, hvad undersøgelsen skulle omfatte.

    I den forbindelse advarede Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, om, at man lavede en “meningsløs undersøgelse”, der ville blokere “enhver diskussion af, hvad vi har forsøgt at opnå” med krigen.

    Ole Wæver siger i dag, at forsvarets beslutning “bekræfter mine værste anelser”, og han er enig i kritikken af, at undersøgelsen ikke bliver uvildig.

    /ritzau/