30 fremtrædende danskere siger nej til aktiv dødshjælp


    Debatten om aktiv dødshjælp dukker med jævne mellemrum op til overfladen i Danmark. Senest har Bille Augusts nye film “Stille Hjerte” fået debatten til at blusse op.

    Men nu tager 30 toneangivende danskere afstand fra at gøre aktiv dødshjælp tilladt og taler i stedet for om “aktiv livshjælp”.

    De har underskrevet en erklæring, hvori de påpeger, at de ikke går ind for uindskrænket selvbestemmelse og ikke ønsker at leve i et samfund, hvor alt er tilladt.

    – Hvis aktiv dødshjælp lovliggøres, vil det ikke kun have konsekvenser for tilhængerne heraf. Det vil også lægge et pres på dem, der er afhængige af andre og føler sig til besvær – et pres om at bede om aktiv dødshjælp, står der i det åbne brev.

    Blandt underskriverne på brevet er flere toneangivende danskere, heriblandt repræsentanter fra de store religioner, blandt andre tidligere overrabinner Bent Lexner, biskop Henrik Stubkjær og formand for Det Islamiske Trossamfund, Hassan Neffaa.

    Bag initiativet står praktiserende læge Hans Holmsgaard, der håber på, at det nye manifest vil starte en debat, som kan bringe befolkningens holdning til dødshjælp tættere på de folkevalgtes.

    Mens der findes et klart flertal mod aktiv dødshjælp blandt politikerne på Christiansborg, forholder det sig nemlig anderledes blandt deres vælgere, hvor op mod 70 procent ønsker sig en lovliggørelse.

    – Vi vil ikke tvinge en holdning ned over nogen, men starte en saglig debat, der kan anskueliggøre, at der rent faktisk ikke er behov for aktiv dødshjælp. Med palliativ behandling kan vi give den nødvendige fysiske, psykiske og åndelige hjælp, som reelt overflødiggør dødshjælp.

    – Det er et vigtigt budskab at få frem, ligesom det er vigtigt at gøre klart, at aktiv dødshjælp meget nemt kan blive en reel trussel mod de svageste borgere i samfundet,” siger Hans Holmsgaard til Kristeligt Dagblad.

    Af andre medunderskrivere på erklæringen kan nævnes Bruno Melgaard, formand for Praktiserende Lægers Organisation, Evald Krog, formand for Muskelsvindfonden og Ole Hartling, ledende overlæge og tidligere formand for Etisk Råd.

    /ritzau/