Den kommende evaluering af indsatsen i Afghanistan skal ikke pege fingre af nogen.
Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at et bredt flertal i Folketinget er blevet enig om den kommende “erfaringsopsamling” af indsatsen.
Opsamlingen skal ikke kigge på den politiske proces frem mod 2001, hvor Danmark gik ind i Afghanistan, eller den militære indsats undervejs. Det er to områder, der har været diskuteret, mens krigen stod på.
– Der er ikke lagt op til, og det står også eksplicit i aftalen, at vi ikke kommer til at fælde dom over nogen – heller ikke politikere, siger Martin Lidegaard.
Han slår fast, at militæret løbende har evalueret de militærfaglige aspekter af indsatsen.
I forvejen er der nedsat en kommission, der skal kigge på dele af både indsatsen i Irak og Afghanistan.
Og den politiske beslutningsproces kan man ikke bede eksperter om at sætte under lup, mener han.
– Vi har jo haft en stor politisk diskussion om Afghanistan. Det er ikke noget, mener jeg, man kan sætte faglige eksperter til at vurdere. Det er en politisk vurdering.
– Jeg har det personligt sådan, at jeg kan sagtens se ting, der er gået anderledes, end jeg havde håbet. Jeg mener ikke, at det har været en udelt succes.
– Men jeg har det også sådan, at jeg ville stemme for at gå ind den dag i dag, og at jeg kan stå bag indsatsen fremover, siger Lidegaard, der torsdag besøgte det danske helikopterbidrag i Afghanistan samt landets nye præsident og premierministeren.
Lidegaard mener, at det vigtigste er at blive klogere på, hvordan samspillet mellem det politiske, det militære og bistandshjælpen kommer til at fungere mest optimalt. Også i forhold til fremtidige indsatser.
– Vi skal lære af det, der er gået godt, og det, der er gået mindre godt. Det er den ånd, man skal lægge i det, siger han.
Evalueringen skal være færdig i løbet af første halvår af 2016.
/ritzau/