Sverige anerkender staten Palæstina


    Arkivfoto


    Den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, siger efter et regeringsmøde, at Sverige anerkender Palæstina og håber, at det kan bane vejen for, at andre gør det samme.

    Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

    – Med denne beslutning sætter vi os på fredsprocessens side, siger hun på et pressemøde i Stockholm.

    For kort tid siden har det britiske parlament med en resolution anerkendt staten Palæstina, men regeringen i London vil ikke gøre det til officiel politik.

    Wallströms opfordring til andre om at følge efter er rettet til de øvrige EU-lande. Hun siger, at tidspunktet er det rette efter 20 års frugtesløse forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

    Hun konstaterer, at de folkeretslige betingelser for at anerkende Palæstina er opfyldte.

    – Der findes et territorium, der findes en befolkning, og der findes en regering, siger den svenske udenrigsminister.

    Hun fastslår, at en anerkendelse også vil være med til at skabe et mere lige forhold mellem de to forhandlingspartnere i Mellemøsten.

    – Hvis vi formår at tænke lige så meget fremad, som vi ser bagud for at håndtere mellemøstspørgsmålet, så ville meget være vundet, mener hun.

    Danmark har foreløbig afvist at anerkende staten Palæstina.

    – Vi glæder os til at kunne anerkende Palæstina som stat, men det er svært at gøre det, før vi ved, om staten har nogen som helst mulighed for at eksistere, sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i begyndelsen af oktober.

    Sverige er det første land i det vestlige Europa, som anerkender staten Palæstina. Men Wallström konstaterer, at 134 lande har gjort det før Sverige.

    En talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kalder Sveriges anerkendelse for “modig og historisk”, men der er vrede reaktioner fra Israel.

    – Den svenske regerings beslutning om at anerkende en palæstinensisk stat er en højst beklagelig beslutning, som kun styrker ekstremister og palæstinensisk afvisningspolitik, mener udenrigsminister Avigdor Lieberman.

    /ritzau/