Dom i unik agentsag om narko for millioner falder i dag


    En colombiansk mand med kriminel baggrund er årsagen til, at Retten i Aarhus onsdag skal afsige dom i en sag om handel med kokain for 43 millioner kroner.

    Colombianeren, der kaldes Maria, har hjulpet politiet ved at være såkaldt civil agent under efterforskningen.

    For politiet er sagen lidt af et eksperiment. Det er så vidt vides første gang, at brugen af en civil agent har ført til en straffesag.

    Maria har – efter aftale med amerikansk og dansk politi – ført forhandlinger om salg af cirka 200 kilo kokain med en tysker og dennes colombianske ven.

    Under skuespillet optrådte han som repræsentant for guerillabevægelsen Farc, som står på terrorlisterne.

    Under en stribe møder i Colombias hovedstad, Bogota, og derefter i København talte han med den 30-årige tysker om den efter danske forhold enorme narkohandel.

    Ifølge loven må en civil agent kun dog i yderst beskedent omfang deltage i kriminalitet, når mistænkte skal afsløres.

    Og efter en stribe retsmøder skal en domsmandsret i Aarhus tage stilling til, om Maria pressede for meget på og reelt lokkede tyskeren og hans ven ud i en alvorlig forbrydelse.

    – Det principielle i sagen ligger i, om den civile agent har optrådt inden for rammerne af den tilladelse, der er givet, har advokat Niels Forsby sagt.

    Han forsvarer den tredje tiltalte i sagen. Det er en dansker, der er anklaget for at ville aftage en del af de 200 kilo kokain.

    Tyskerens forsvarer mener, at spillet er gået alt for vidt.

    – Der er sket en krænkelse af retsplejeloven og af den kendelse, som retten har afsagt, har advokat Henrik Garlik sagt.

    Derimod har de to anklagere fastslået, at lovens spilleregler er overholdt.

    – Det er klart, at der kan være betænkeligheder ved at lade kriminelle arbejde for politiet, har advokaturchef Poul Gade fastslået. Men mændenes snak under møder på natklubber og restauranter i København blev optaget.

    – De er ikke blevet lokket i en fælde, og de er ikke blevet presset eller lokket, har advokaturchefen sagt.

    Hvad Maria sagde og gjorde under det indledende forløb i Bogota, er der dog ingen dokumentation for. Maria arbejder for det amerikanske narkopoliti DEA.

    /ritzau/