Kritikken er væltet ned over regeringen, siden udviklingsminister Mogens Jensen (S) onsdag aften fastslog, regeringen vil omlægge udviklingsbistanden, hvoraf 2,5 milliarder kroner næste år skal gå til øgede asyludgifter.
Kritikken har fået ekstra næring af, at Socialdemokraterne og De Radikale i 2010 selv afviste VK-regeringens ønske om at overflytte 320 millioner kroner fra bistandsområdet til asylområdet.
Mogens Jensen afviser dog, at de to situationer kan sammenlignes, fordi VK-regeringen dengang allerede havde skåret i udviklingsbistanden. Samtidig står Danmark lige nu i en “ekstraordinær situation” med mange asylansøgere:
– I den bedste af verdener ville jeg naturligvis helst være fri for denne øvelse.
– Men faktum er, at vi står i en massiv flygtningekrise med over 50 millioner flygtninge på globalt plan samtidig med, at den danske økonomi kun langsomt er ved at blive genoprettet, siger Mogens Jensen i en skriftlig kommentar.
På den baggrund er regeringens beslutning i orden, mener ministeren.
– Vi er i en situation, hvor alle må holde for. Det gælder desværre også udviklingssamarbejdet. Men det finder jeg også i orden, og vi må huske, at pengene går til at hjælpe mennesker, der er flygtet fra død og ødelæggelse, siger Mogens Jensen.
De Radikale er normalt nogle af de stærkeste forsvarere af den danske udviklingsbistand, men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) ser ikke noget forkert i, at noget af udviklingsbistanden nu går til at finansiere de mange asylansøgere fra blandt andet borgerkrigen i Syrien.
– Det er en ulykkelig situation, at vi skal finde så mange penge så hurtigt. Men det er den normale procedure i de her sager. Det er også den praksis, som Sverige anvender, og som mange andre lande anvender, siger Martin Lidegaard.
Den udmelding strider dog mod partiets holdning i 2010. Dengang var De Radikale med i en mindretalsudtalelse sammen med de øvrige partier i rød blok, hvor man afviste VK-regeringens ønske om at bruge 320 millioner kroner fra udviklingsbistanden til asylområdet:
“S, SF, RV og EL stemmer imod aktstykket, da vi generelt ikke finder, at merudgifterne på asylområdet skal finansieres af udviklingsbistanden”, fastslår de fire partier i aktstykket fra 2010, hvor Integrationsministeriet beder om Finansudvalgets tilslutning til beslutningen.
Dengang henviste VK-regeringen også til, at et overraskende stort antal asylansøgere var årsag til, at udviklingsbistanden måtte tages i brug. I 2010 var forventningen dog kun, at ca. 2200 ville få asyl i Danmark i 2010. I år ventes væsentlig flere at få asyl.
/ritzau/