De tyrkiske myndigheder har bekræftet over for en dansk delegation, at Lars Hedegaards formodede attentatmand er blevet sat på fri fod.
Det oplyser justitsminister Mette Frederiksen (S) i en mail til Ritzau.
– Den danske delegation er i dag (søndag, red.) vendt hjem fra Ankara, hvor delegationen har mødtes med repræsentanter fra det tyrkiske udenrigsministerium, det tyrkiske justitsministerium og den tyrkiske efterretningstjeneste, skriver hun og fortsætter:
– Jeg forstår, at den seneste tids forlydender om, at den danske statsborger er blevet løsladt, blev bekræftet af de tyrkiske myndigheder. At den pågældende er blevet løsladt, finder jeg helt uforståeligt.
Et hold af danske diplomater og politifolk tog fredag til Tyrkiet for at finde ud af, hvad der er blevet af den 27-årige mand, der er sigtet for at forsøge at dræbe forfatteren Lars Hedegaard.
Siden april har den danske statsborger siddet fængslet i Tyrkiet, men for nylig kom det frem, at manden efter alt at dømme ikke længere er i tyrkernes varetægt.
Derfor sendte den danske regering et hold bestående af repræsentanter fra Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Københavns Politi til den tyrkiske hovedstad, Ankara, for at søge en forklaring hos de tyrkiske myndigheder.
Ifølge justitsministeren har turen dog ikke givet de nødvendige svar:
– Delegationen kunne ikke få svar på, hvornår løsladelsen havde fundet sted, ligesom delegationen ikke kunne få svar på baggrunden for løsladelsen, skriver Mette Frederiksen.
– Jeg havde forventet, at de tyrkiske myndigheder havde været klar med flere svar, end dem delegationen fik – også selv om mødet blev arrangeret med kort varsel, tilføjer hun.
Hun hæfter sig imidlertid ved, at “man fra tyrkisk side arbejder på at kunne give Danmark svar hurtigst muligt”.
– Det holder regeringen naturligvis Tyrkiet fast på, skriver hun.
Til 21 Søndag siger justitsministeren, at Tyrkiets opførsel er uacceptabel:
– Vi skal ikke affinde os med, at Tyrkiet ikke vil give os oplysninger. Det er uacceptabelt, siger hun og tilføjer, at det ikke er en måde at samarbejde på internationalt – hverken med Danmark eller andre lande.
Udenrigspolitisk Nævn drøfter sagen på et møde torsdag den 23. oktober.
/ritzau/