Selvom danskerne skal være klar til at modtage al post fra det offentlige per 1. november digitalt, så er landets kommuner og regioner ikke klar til at sende al posten digitalt.
Ifølge digitaliseringskonsulent hos Kommunernes Landsforening, Jacob Poulsby Andersen, er det forskelligt, hvor langt kommunerne er med at sende posten ud digitalt, når de skal i kontakt med borgerne.
– De kommuner, der gør det bedst på nuværende tidspunkt, ligger på 60-70 procent, siger han.
Fra landets regioner bliver halvdelen af posten sendt ud digitalt i midten af oktober, men ifølge konsulent Aleksander Bjerrum regner Danske Regioner med, at 80 procent af posten vil blive sendt digitalt ved årsskiftet.
Men it-ordfører hos Venstre, Michael Aastrup Jensen, forstår ikke, hvorfor man først forventer, at 80 procent af posten sendes ud digitalt længe efter, at danskerne skal tilmelde sig Digital Post.
– Når man kræver, at borgerne skal kommunikere med det offentlige digitalt, så nytter det ikke, at borgerne får papirpost tilbage. Det offentlige må og skal være dem, som går forrest med det digitale, siger han.
Kritikken bliver dog afvist af Karin Gaardsted, it-ordfører for Socialdemokraterne.
– Kommunerne kan jo ikke bare skifte fra den ene dag til den anden. Den slags tager tid. Det vigtigste er, at andelen af digital post stiger, og at så meget som muligt bliver sendt digitalt, siger hun.
I flere af de kommuner Ritzau har været i kontakt med, forventer man, at andelen af Digital Post vil stige i takt med, at danskerne tilmelder sig.
– Vi kan jo ikke sende posten digitalt til dem, som ikke er tilmeldt, siger it-chef i Slagelse Kommune, Claus Ritter.
Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er 61,2 procent af danskerne tilmeldt Digital Post, mens 8,7 procent er fritaget. Opgørelsen er en status per 14. oktober.
/ritzau/