Arkivfoto
Retten i Lyngby behandler sagen mod tre læger, der er tiltalt for bedrageri. Hovedpersonen, en 39-årig læge, kræves idømt 10-12 måneders fængsel for at have forsøgt at fuske med en dna-prøve, mens to kolleger kræves idømt kortere straffe og fratagelse af deres lægeautorisation i henholdsvis et og to år.
Sådan er sagen forløbet:
I oktober 2010 føder en kvinde et barn. Faren er en 39-årig læge, men han vil ikke vedkende sig faderskabet.
Sagen kører som en faderskabssag ved Retten på Frederiksberg, som blandt andet forlanger en dna-prøve fra lægen.
Lægen melder sig syg til prøvetagningen på Retsgenetisk Afdeling flere gange. Han får en bekendt, som også er læge, til at udfærdige en lægeerklæring som dokumentation for sygemeldingen.
Den bekendte læge er tiltalt for stillingsmisbrug i forbindelse med udfærdigelsen af erklæringen. Han nægter sig skyldig og siger, at han stadig står inde for, hvad han har skrevet under på i erklæringen.
Retten tilbyder på grund af lægens sygdom, at han kan få udtaget dna-prøven ved egen læge. Den tiltalte læge får en kollega til at udtage dna-prøven og udfylde den medfølgende erklæring.
Prøven viser, at den tiltalte læge ikke er barnets far, men sagen ender i Østre Landsret, som forlanger en ny dna-prøve. Den viser, at den tiltalte alligevel er far til barnet. Han vedkender sig til sidst faderskabet.
Kollegaen, som udtog dna-prøven, er tiltalt for stillingsmisbrug. Han nægter sig skyldig og bedyrer, at han har udført prøvetagningen korrekt.
Den 39-årige læge er tiltalt efter straffelovens bedrageribestemmelse, og de to andre læger er tiltalt til medvirken til forsøg på bedrageri. Alle nægter sig skyldige.
/ritzau/