Folketinget har torsdag vedtaget at sende kampfly og personel af sted i kampen mod Islamisk Stat. Beslutningsforslaget B 123 viser, at i alt 280 personer og syv F-16-fly skal drage mod regionen i og omkring Irak.
Her er et overblik over, hvad det danske bidrag består af, og hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer truslen for de udsendte danskere:
DET MILITÆRE BIDRAG:
* Det militære bidrag vil bestå af fire operative F-16-kamfly samt tre F-16-fly i logistisk reserve. Flyene kan sættes ind over irakisk territorium. Det betyder, at de kan indhente information, men også deltage i “offensive luftoperationer”.
* Foreløbig skal bidraget være udsendt i op til 12 måneder. En forlængelse kan komme på tale.
* Omkring 140 personer vil blive sendt af sted sammen med kampflyene.
* Der vil også være behov for midlertidigt at udsende personer, som skal pakke ud, stille op, gøre klar og etablere kommunikationsforbindelser og værksteder.
* Bidraget vil også indeholde en såkaldt kapacitetsopbygning. Det vil sige rådgivning, træning og uddannelse af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker i regionen, herunder i Irak.
Cirka 120 personer vil blive sendt af sted for at varetage både kapacitetsopbygningen og logistikbidraget.
* Derudover vil omkring 20 personer indgå i koalitionens hovedkvarter i og uden for regionen, herunder muligvis i Irak. De skal bidrage til planlægning og gennemførelse af de militære operationer i Irak.
* De danske militære bidrag forventes at være under operativ kontrol af amerikanske myndigheder, men den danske forsvarschef bevarer fuld kommando.
* Danmark har derudover bidraget med et C130 Hercules militært transportfly, som skal fragte våben til det nordlige Irak. Flyet er bemandet med cirka 50 mand. Hercules-flyet fløj af sted 28. august.
* Danmark har givet humanitær bistand på 3,8 millioner amerikanske dollar. Det svarer til cirka 20 millioner kroner.
TRUSSELSVURDERINGEN:
* Truslen fra IS mod styrkerne i områder og byer, som er kontrolleret af IS, er meget højt, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste.
* Truslen fra beskydning af helikoptere og fly, der befinder sig i nærheden af kamphandlinger i hele Irak, er høj under 5000 meter.
* Truslen fra beskydning af alle luftfartøjer, der flyver i irakisk luftrum, er generelt middel under 5000 meter.
* Flyver man over 5000 meter, er truslen lav.
Kilde: Regeringens beslutningsforslag nummer B 123, trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
/ritzau/