Arkivfoto
Politiets Efterretningstjeneste (PET) ændrer på organisationen for at tage hånd om den stigende trussel fra blandt andet syrienkrigere. Det skriver Berlingske og Jyllands-Posten.
Ved årsskiftet bliver der oprettet to nye afdelinger, som skal styrke det analytiske efterretningsarbejde.
Samtidig skal PET arbejde tættere sammen med landets politikredse om at forhindre folk i at rejse til for eksempel Syrien eller Irak for at kæmpe side om side med ekstreme bevægelser som Islamisk Stat.
– Terrortruslen i forhold til Syrien og Irak er det absolut mest alvorlige lige nu, men der er også brug for at fokusere på de såkaldte homegrown terrorists, som også kan udgøre en alvorlig trussel, siger chefen for PET, Jens Madsen, til Jyllands-Posten og henviser til, at Norge overså truslen fra Anders Behring Breivik forud for hans attentat på blandt andet Utøya.
Det øgede fokus på at lave analyser skal gøre PET mindre afhængig af udenlandske efterretningstjenester og gøre tjenesten i stand til at forudse nye trusler som for eksempel attentatforsøget på islamkritiker Lars Hedegaard i februar 2013.
Omstruktureringen i PET kommer, cirka et år efter at Ekstra Bladet afslørede store interne samarbejdsproblemer mellem den daværende øverste ledelse og medarbejderne.
I efteråret 2013 kom det også frem, at PET havde været med til at konstruere den såkaldte nødløgn, der betød, at Folketingets retsudvalg måtte aflyse et besøg på Christiania. Justitsminister Morten Bødskov (S) måtte gå af som konsekvens af sagen.
Jens Madsen blev chef for PET ved årsskiftet, og han har arbejdet på at lave forandringer i organisationen siden februar.
– Jeg bevæger mig ikke ind på den vinkling med, hvad man gjorde tidligere. Jeg kan bare konstatere, at jeg synes, at der er behov for at styrke nogle områder. Og det er en konstatering, som mange kolleger her i huset, er kommet med, når vi har spurgt dem. De siger, at vi skal tilbage til grundessensen af efterretningsarbejdet og styrke vores analytiske tilgang, siger han til Jyllands-Posten.
550 ud af de 750 medarbejdere i PET bliver berørt af ændringerne.
/ritzau/