Regeringen er ude i kovending om asyl


    Med den nye stramning af asylpolitikken har regeringen kastet sig ud i to kovendinger på centrale politiske spørgsmål.

    Hidtil har regeringen afvist, at asylregler betyder noget for flygtningestrømmen, men nu skifter den holdning. Det samme gør regeringen med sin asylstramning, skriver Jyllands-Posten.

    Den første kovending i regeringens politik er i forhold til stridspunktet om, hvorvidt de nationale danske asylregler betyder noget for, hvor mange flygtninge der kommer til landet. De borgerlige partier har længe ment, at regeringens lempelser for asylansøgere har øget søgningen til Danmark, hvilket regeringen lige så længe har afvist.

    Men nu erkender justitsminister Karen Hækkerup (S), at reglerne betyder noget.

    – Jeg ved ikke, hvad der går gennem hovedet på folk, når de flygter fra et land i borgerkrig. Men selvfølgelig orienterer man sig da nok mod, hvad betingelserne er i de lande, man kommer til, siger hun til Jyllands-Posten.

    Den anden kovending gælder regeringens nye forslag om at revurdere asylansøgeres beskyttelsesbehov efter et år og derefter hvert andet år.

    I juni foreslog Dansk Folkeparti tilsvarende årlige genvurderinger af alle asylansøgere undtagen kvoteflygtninge. Det blev dengang kategorisk afvist af begge regeringspartier.

    I dag anerkender integrationsordfører Mette Reissmann (S), at regeringen har skiftet holdning.

    – Men flygtningesituationen har ændret sig. De første fem måneder af i år havde vi en flygtningestrøm, der var håndterbar. Nu har vi en tredobling i juni, juli og august. Det er derfor, vi kommer med dette forslag nu, siger hun til avisen.

    Asylstramningerne blev fredag præsenteret af justitsministeren i samarbejde med social- og integrationsminister Manu Sareen (R).

    Udmeldingen kom op til weekendens politiske landsmøder, hvor både De Radikale, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti samles til kongresser rundt om i landet.

    /ritzau/