Yahoo tabte til USA: Skulle udlevere data


    Amerikanske myndigheder truede Yahoo med bøder på 250.000 dollar (1,44 millioner kroner) dagligt, hvis ikke søgemaskinen og nyhedssiden gik med til at udlevere brugerdata til USA’s efterretningsvæsen.

    Det viser retsdokumenter, der giver et sjældent indblik i ellers hemmeligholdte oplysninger, og som føjer endnu et kapitel til historien om den omfattende amerikanske overvågning af både egne og andre landes borgere.

    Ifølge Yahoos chefjurist, Ron Bell, viser dokumenterne, hvordan selskabet måtte kæmpe for at “udfordre USA’s regerings overvågningsindsats”.

    De i alt 1500 sider, der er blevet offentliggjort, stammer ifølge Ron Bell fra en sag i 2007. På dette tidspunkt udnyttede den amerikanske regering ifølge Yahoo-juristen “en vigtig lov til at kræve brugerinformationer fra onlinetjenester”.

    – Vi nægtede at gå med til, hvad vi anså som forfatningsstridig og ubegrænset overvågning og udfordrede den amerikanske regerings autoritet, siger Ron Bell.

    Yahoo tabte sagen og blev tvunget til at videregive data.

    – På et tidspunkt truede den amerikanske regering med at give dagbøder på 250.000 dollar, hvis ikke vi fulgte reglerne, lyder det fra juristen.

    Tidligere har dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden vist, at efterretningstjenesten NSA med overvågningsprogrammet Prism har fået adgang til data fra internetgiganter som Yahoo og Google.

    Embedsfolk har sagt, at Prism blev stoppet i 2011.

    Nogle af de selskaber, der har videregivet data om brugeres internetadfærd, har efter Snowdens afsløringer forsøgt at gøre klart, at det ikke var med deres gode vilje, at de udleverede oplysningerne.

    Derfor betegner Ron Bell det også som en sejr, at retsdokumenterne nu er blevet lagt frem. Yahoo arbejder på at lægge alle 1500 sider på internettet til fri læsning.

    /ritzau/AFP