Hvert 40. sekund tager en person sit eget liv


    Arkivfoto


    Flere end 800.000 mennesker tager hvert år livet af sig selv.

    Det svarer til et selvmord hvert 40. sekund, siger Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i sin første globale rapport om selvmordsforebyggelse nogensinde.

    Det er ofte fattige mennesker, der tager livet af sig selv. Næsten 75 procent af alle selvmord bliver begået af personer fra fattige eller mellemindkomstlande, konkluderer WHO.

    På global plan er selvmordsraten højest for ældre mennesker på 70 år og opefter, men i visse lande skal den højeste rate findes hos de unge.

    Blandt de 15-29-årige er selvmord den næststørste dødsårsag.

    – Rapporten er et råb om handling for at adressere et af de største sundhedsproblemer, der alt for længe har været dækket af et tabu, siger WHO’s generaldirektør, Margaret Chan.

    Rapporten konkluderer, at gift, hængning og skydevåben er blandt de mest brugte metoder til at begå selvmord, og på baggrund af empiri fra Europa, Canada, USA og Japan står det klart, at en begrænset adgang til disse remedier kan nedbringe antallet af selvmord.

    Regeringer bør fremlægge nationale handlingsplaner for forebyggelse, siger rapporten, der samtidig konstaterer, at blot 28 lande på nuværende tidspunkt har en sådan plan.

    Det er oftest mænd, der gør en ende på deres eget liv.

    I rige lande slår tre gange flere mænd sig selv ihjel end kvinder, og særligt mænd over 50 år er i farezonen.

    Rapporten fra WHO er offentliggjort i forbindelse med, at dagen for forebyggelse af selvmord nærmer sig. Det er 10. september, altså om en lille uge.

    /ritzau/Reuters