Muligt kup i Lesotho: Militær omringer regeringsbygning


    Militæret i det lille sydafrikanske kongerige Lesotho har indtaget politiets hovedkvarter og omringet en vigtig regeringsbygning, skriver flere internationale medier.

    – De væbnede styrker, specialstyrkerne i Lesotho, har indtaget politiets hovedkvarter, siger sportsminister Thesele Maseribane til nyhedsbureauet AFP.

    Han mener, der er tale om et kupforsøg.

    – Klokken fire denne morgen kørte de rundt omkring premierministerens bolig og min bolig. Der har været affyret våben siden klokken fire. De har blokeret telefoner, de har blokeret alt, siger ministeren.

    Maseribane fortæller, at han nogle timer tidligere var flygtet efter at være blevet advaret om, at et kup skulle være på vej.

    – Kommandøren sagde, at han ledte efter mig, premierministeren og vicepremierministeren for at bringe os til kongen. I vores land betyder det et kup, siger sportsministeren.

    Han insisterer på, at premierminister Thomas Thabanes regering fortsat er ved magten, selvom der på ingen måde er styr på situationen i det lille land, der har omtrent to millioner borgere.

    – Premierministeren og jeg selv er stadig den regerende koalition. Premierministeren er stadig ved magten, siger han.

    – Der er stadig megen fare. Folk med våben løber rundt i Maseru (landets hovedstad, red.), fortæller ministeren.

    Der har været politiske spændinger i Lesotho siden juni, hvor premierministeren suspenderede landets parlament for at afværge en afstemning om mistillid efter uro i den siddende regering, skriver Reuters.

    Siden uafhængigheden 1966 har regeringer i Lesotho, der geografisk er omringet af Sydafrika på alle sider, været udsat for en række militærkup.

    I 1998 mistede mindst 58 lokale og otte sydafrikanske soldater livet efter et politisk oprør og efterfølgende kampe.

    /ritzau/AFP