Arkivfoto
Akupunktur, rygestopkurser, plastre, tyggegummi.
Hjælpemidlerne til at kvitte smøgerne er mange og populære, men reelt har størstedelen af dem, der har held til at stoppe med at ryge, gjort det uden hjælp.
Det viser en undersøgelse blandt knap 6500 eksrygere, som Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet står bag, skriver Politiken.
– Der er et stort fokus på hjælpemidler i forbindelse med rygestop, så det vil nok overraske mange, at to ud af tre er stoppet uden kurser eller produkter, siger Stine Schou Mikkelsen til Politiken.
Hun står bag undersøgelsen, der er den første danske af sin art.
Helt præcis er 63 procent blevet røgfri uden hjælp. De, der har lettest ved at holde op med at ryge uden det, forskerne kalder “formaliseret hjælp”, er typisk unge mellem 14 og 29 år, mænd og dem, der har røget færre end 15 cigaretter om dagen.
Rygning anses for at være den største dræber i Danmark med 14.000 årlige ofre. 750.000 ryger daglig, men tre ud af fire af dem ønsker at stoppe, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.
Her glæder projektchef Niels Them Kjær sig over, at der kommer fokus på, at tobakken kan droppes uden hjælp:
– Men selv om mange lykkes med at stoppe selv, ved vi fra en lang række danske og udenlandske undersøgelser, at det, der giver størst sandsynlighed for at gennemføre et rygestop, er en kombination af rygestopkurser og medicinsk hjælp, siger Niels Them Kjær til Politiken.
Ifølge Danmarks Apotekerforening blev der i 2013 solgt 20 millioner døgndoser nikotinerstatning, og det gør præparaterne til den absolut mest solgte håndkøbsmedicin herhjemme.
Også overlæge hos Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Charlotta Pisinger påpeger, at nikotinerstatning gør det lettere at stoppe med at ryge. Men kun hvis du bruger dem rigtigt:
– Hvis man bare køber en pakke nikotintyggegummi i kiosken og sjusser sig frem til, hvornår man skal tygge på det, har det ingen effekt. Men kombineret med professionel rådgivning vil det mangedoble dine chancer for at kunne stoppe, siger Charlotta Pisinger til Politiken.
Hun tilføjer dog, at “en stålsat vilje til at holde op har den største betydning”.
/ritzau/