Reform har fået 6000 unge ud af kontanthjælpen


    Kontanthjælpsreformen har fået flere unge væk fra kontanthjælp. På et år er antallet af unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år faldet fra omkring 54.000 til omkring 48.000.

    Det viser den første opgørelse af, hvilken effekt kontanthjælpsreformen har haft for unge under 30 år, skriver Jyllands-Posten søndag.

    Opgørelsen, der er foretaget af Beskæftigelsesministeriet, viser, at 6000 unge fuldtidspersoner er gået fra kontanthjælp og over i uddannelse, arbejde eller selvforsørgelse.

    Reformen trådte i kraft den 1. januar i år og lagde fra første dag et pres på unge, der ikke havde andre problemer end manglen på et arbejde.

    Ydelsen for disse såkaldte uddannelsesparate unge blev sat ned fra omkring 10.500 kroner for en enlig udeboende til SU-niveau på godt 5800 kroner.

    Samtidig fik de unge påbud om at tage en uddannelse, og de skulle arbejde i et nyttejob for deres kontanthjælp, indtil de kunne begynde på en uddannelse.

    Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til Jyllands-Posten om effektundersøgelsen:

    – Vi har fået knækket kurven. Vi kan se af undersøgelsen, at det faktisk kan lade sig gøre at flytte mennesker, endda ret hurtigt.

    – Efter at der i flere år har været en stigning i antallet af unge kontanthjælpsmodtagere, falder antallet nu, hvor reformen er trådt i kraft. Det er glædeligt, for det betyder, at flere unge kan være på vej ind i arbejdsfællesskabet og dermed helt grundlæggende få bedre livsmuligheder.

    Formanden for landets socialchefer, Ole Pass, er positiv overfor udviklingen.

    – Der er grund til at være godt tilfreds med, at der er kommet flere unge kontanthjælpsmodtagere i arbejde eller i uddannelse.

    – Reformen har betydet, at vi ude i kommunerne har været i en målrettet kontakt med hver eneste kontanthjælpsmodtager under 30 år for at lave en plan sammen med vedkommende. Det har været en af årsagerne til, at flere er kommet i gang, siger Ole Pass.

    /ritzau/