I sidste uge meddelte beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at hun ville gøre op med regler om, at folk automatisk kan blive afskediget, når de fylder 70.
Forslaget mødte stor ros fra blandt andet Ældre Sagen, men nu beskylder foreningen ministeren for at diskriminere på baggrund af alder, fordi hun nægter at ændre på reglen om, at folk udmeldes af a-kasser, den dag de fylder 65. Det skriver Politiken.
Ældre Sagen forstår således ikke, hvorfor ministeren vil ændre mulighederne for at blive længere på arbejdsmarkedet, men ikke vil sikre, at folk kan blive i a-kasserne.
– Det passer ikke sammen. Vi bør indrette systemet, så de ældre medarbejdere er lige så sikrede og velansete på arbejdsmarkedet som de yngre. Forskere siger, at det nye 65 år er 75 år – at 75-årige i dag har fysik og psyke som 65-årige for 20 år siden, så mange vil have lyst til at fortsætte efter folkepensionsalderen, siger Bjarne Hastrup, der er direktør for Ældre Sagen, til Politiken.
Han forklarer, at reglerne om, at folk bliver udmeldt af a-kasserne, når de fylder 65, forringer de ældres muligheder for at blive på jobmarkedet, hvis de bliver ledige, fordi de ikke kan få hjælp fra hverken jobcentret eller a-kassen.
Og Ældre Sagen bakkes op af interesseorganisationen Lederne.
– Det hænger ikke sammen. Princippet, om at man ikke skal begrænses af sin fødselsattest, bør gælde begge steder, siger han til Politiken.
Fra socialdemokratisk side afviser arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn, kritikken.
– Det er fair nok at sige, at når man er under pensionsalderen og ikke har arbejde, så er der dagpenge eller kontanthjælp som ydelse. Og når man har nået folkepensionsalderen, er det pensionsydelsen, hvis man mister arbejde, siger han til avisen.
Beskyldningerne om forskelsbehandling preller også af på ordføreren.
– Vi forskelsbehandler jo på alle mulige måder. Når vedkommende ikke arbejder, bliver vedkommende jo heller ikke kørt rundt i aktiveringssystemet, det gør dem under den alder, siger Leif Lahn til Politiken.
Newspaq