Det bliver ikke lempelser, som dagpengekommissionen kommer til at præsentere, når den til næste år skal fremlægge sine anbefalinger på dagpengeområdet. Det fortæller flere professorer i økonomi til Berlingske.
De vurderer, at regeringen har påbudt kommissionen at arbejde med flere faktorer, der reelt set begrænser anbefalingsmulighederne.
– Ensidige lempelser i dagpengesystemet er helt udelukket med de krav, regeringen har udstukket for kommissionens arbejde. Samlet set kan ingen forvente noget, der kan betragtes som lempelser, siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi, til avisen.
Kravene fra regeringen til kommissionens arbejde lyder, at de ikke må “forværre den strukturelle ledighed eller beskæftigelse”. Ligeledes må kommissionen heller ikke arbejde på anbefalinger, der “svækker de strukturelle offentlige finanser eller den finanspolitiske holdbarhed'”.
Tidligere vismand og nu professor i økonomi Torben M. Andersen fortæller til Berlingske, at regeringen utvivlsomt har lagt begrænsninger ned over kommissionens arbejde, fordi den ønsker at sikre fokus på de politiske afvejninger, der følger, når kommissionen har færdiggjort sit arbejde.
Hos Enhedslisten møder regeringen kritik for at afvente kommissionens arbejde med den begrundelse, at det skulle være muligt at få et bedre dagpengesystem i sidste ende.
– Den dagpengekommission, som regeringen hele tiden bruger som undskyldning for ikke at gøre noget, kan ikke bruges til noget som helst. Thorning ved jo godt, at de kun kan forbedre noget, hvis de samtidigt forringer på et andet område, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Berlingske.
Fra socialdemokratisk side forklarer man, at kommissionen er pålagt at arbejde med de førnævnte krav, fordi man ikke ønsker højere ledighed, lavere beskæftigelse eller dårligere økonomi.
– Det synes jeg ikke, er sindssyge krav, siger Maja Panduro, politisk ordfører hos socialdemokraterne, til Berlingske.
Newspaq