Arbejdstilsyn vil se din lønseddel


    Omkring 2,8 millioner borgere i Danmark kan muligvis fremover få tjekket deres lønoplysninger af Arbejdstilsynet. Desuden skal tilsynet have adgang til oplysninger om de ansattes statsborgerskab, og hvornår de eventuelt er indrejst til Danmark.

    Det fremgår af et nyt udkast til et lovforslag, som netop er blevet sendt i høring, skriver Information.

    Oplysningerne skal afsløre virksomheder, hvor der er risiko for social dumping, og dataene skal indhentes hos Skat og cpr-registret, hvor Arbejdstilsynet i dag kun har en begrænset adgang.

    Tilsynet vil ikke kunne irettesætte virksomheder, der udbetaler en lav løn til de ansatte. Lav løn skal i stedet bruges som en indikator for, om der er arbejdsmiljøproblemer i virksomheden.

    Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, kalder det et “meget vidtrækkende skridt”, og han frygter, at regeringen vil bruge kampen mod social dumping “som en løftestang for at snage i virksomheders interne lønforhold under påskud af at ville forbedre arbejdsmiljø”.

    Ifølge Arbejdstilsynet viser erfaringer, at social dumping ofte foregår, “hvis lønniveauet ligger væsentlig lavere end blandt sammenlignelige virksomheder, og der samtidig er mange ansatte med udenlandsk statsborgerskab og kort ophold i Danmark”.

    Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har endnu ikke gennemgået lovforslaget og har derfor ikke en samlet vurdering af forslaget.

    – Men det er imidlertid rystende, at en offentlig myndighed i 2014 kan komme med forslag, der tager udgangspunkt i, at der er noget galt, hvis medarbejderne ikke er danske, skriver DA’s underdirektør Steen Müntzberg i en skriftlig kommentar til Information.

    Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, er dog uenig i DA’s udlægning.

    – Vi siger ikke, at der er noget galt med, at virksomheder tager udlændinge ind. Det er vi tilhængere af. Men de virksomheder, som kun gør det for at tjene penge, og som er fløjtende ligeglade med de mennesker, de tager ind, er skyld i, at mennesker, som kunne tage et ofte ufaglært arbejde, går arbejdsløse, siger han til avisen.

    /ritzau/