Efter sommerferien er det slut med at ringe til klasselæreren, når klokken har passeret 17.
I forlængelse af folkeskolereformen har mange skoler nemlig valgt at holde samarbejde mellem forældre og lærere inden for normal arbejdstid.
Det betyder, at for eksempel opkald til klasselæreren eller skole-hjem-samtaler ikke kan foregå om aftenen, som de typisk gør i dag.
Sådan bliver det på blandt andet alle skolerne i Hjørring, siger skoledistriktsleder Palle B. Kristensen fra Bagterpskolen i Hjørring.
– Det er da en forringelse for samarbejdet med forældrene, blandt andet fordi lærerne bliver svære at få fat på i dagtimerne. Forældrene skal skrive en besked til læreren på forældreintra om, at de vil ringes op, men de kan ikke regne med, at det bliver læst før næste dag, siger han.
– Problemet er, at vi ikke har økonomi til at fortsætte som hidtil, fordi lærernes nye arbejdstidsaftale betyder, at det koster ekstra, når de skal arbejde efter klokken 17, siger han.
Det vil blive svært for mange forældre at tage flere halve fridage i løbet af året for at deltage i skole-hjem-samtaler i skoletiden, mener formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.
Hun erkender dog, at man som forælder har været godt vant med at kunne kontakte lærerne sent, som man ikke kan med andre fagfolk.
– Men det er vigtigt, at man finder nogle pragmatiske løsninger, som gør, at vi kan holde fast i det gode samtidig med, at de nye regler for arbejdstid også kan fungere, siger hun.
Der er imidlertid skoler og kommuner, som laver ordninger, hvor lærerne får tildelt et vist antal timer ud af det samlede antal, som de kan bruge uden for skolen på at forberede sig, rette stile og også på forældrekontakt.
/ritzau/