Fra tid til anden dukker en sag op på udlændingeområdet, hvor lovgivningen tilsyneladende er for firkantet og rammer personer, den ikke var tiltænkt.
Derfor foreslår Venstre i det oplæg til en kommende udlændinge, som er kommet flere medier i hænde, at Folketinget får mulighed for at behandle sagerne direkte.
– Udlændingeområdet er præget af enkeltsager, og til tider viser det sig, at lovgivningen får konsekvenser, som Folketinget på ingen måde tilsigtede.
– Derfor ønsker Venstre at indføre en særlig dispensationsregel, så disse sager i fremtiden kan løses uden behov for egentlig lovgivning, hedder det i oplægget ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.
I praksis kunne det foregå ved, at et særligt udvalg i Folketinget tager stilling til sagen og med to tredjedeles flertal kan give dispensation.
Den idé er udlændingeordfører Mette Reissmann fra Socialdemokraterne dog ikke specielt begejstret for:
– Folketingsmedlemmer skal ikke være sagsbehandlere og behandle enkeltsager. Vi skal lægge linjerne for, hvordan sagerne skal håndteres, og det overlader vi så til andre.
– Det er derfor, at man har en centraladministration, et embedsværk og uafhængige nævn til den slags, siger socialdemokraten.
Hos Dansk Folkeparti ser integrationsordfører Martin Henriksen dog muligheder i forslaget. Han oplever, at Folketinget alligevel bliver involveret, som tingene er nu, fordi lovhullerne kalder på politisk handling.
Venstre har et endeligt udspil klar fredag 8. august i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
/ritzau/